Snøskredfaren på maks nivå i fire fylker

Lørdag er snøskredfaren i fire fylker på høyeste nivå. – Vi fraråder all ferdsel der det kan gå skred, sier snøskredvarsler Ragnar Ekker i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Frikjørere, skredfareskilt
Foto: Erik Waage

Ekker har et krystallklart budskap til alle som vurderer å ta en skitur på fjellet på Vestlandet kommende helg.

– Vi fraråder all ferdsel der det kan gå skred, sier han.

På sin varslingstjeneste «varsom.no» er faregraden satt til nivå fire - rødt nivå - i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Det betyr omfattende ustabile forhold, og at man kan forvente snøskred.

– For turfolk krever det veldig mye kunnskap for å kunne ferdes trygt under slike forhold, sier Ekker.

NVE har også sendt ut OBS-varsel om flom lørdag og søndag på nest høyeste farenivå i flere kommuner helt fra Aust-Agder via Vest-Agder og Rogaland til Hordaland.

LES OGSÅ: Her kommer ekstremværet «Synne»

Vurderer å utvide varselet

Det er værmeldingen for helgen som gjør at snøskredvarslerne hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) setter advarselen til maksimalt nivå.

NVE

ADVARER: – De som jobber med beredskap sør på Vestlandet kan forvente seg litt å gjøre i helga, sier snøskredvarsler Ragnar Ekker i NVE.

Foto: NVE

– Vi kommer til å få veldig mye nedbør og en kompleks situasjon. De som jobber med beredskap på Vestlandet kan forvente seg litt å gjøre i helgen, sier Ekker, som ber folk holde seg oppdatert på NVEs varslingssider på nett.

– De som har ansvar for veier og bebyggelse, bør følge situasjonen nøye. Og skredutsatte steder bør man passe på at man ikke utsetter folk for fare, oppfordrer han.

– Snøen blir overmettet med vann

Ekker begrunner den store snøskredfaren med at det er ventet mellom 80 og 120 millimeter nedbør i området.

– I tillegg er det meldt varmt opptil 1000–1200 meter, og det betyr at det skal regne. Derfor er det fare for våte snøskred opptil 1200 meter, og fare for tørre snøskred over den høyden, forklarer han.

Snø har lagt seg helt ned til 200–300 meters høyde denne uken. Når det nå skal regne helt opp i over 1000 meter over havet, vil snøen bli overmettet med vann, og rett og slett ikke holde sammen.

– Da får man våte løssnøskred, sier han.