Varsler sommertemperaturer i hele landet: – Vi får en smak av sommer igjen

Europa opplever høye temperaturer, med 31 grader i London. I begynnelsen av neste uke vil sommertemperaturene også bre seg nordover.

Sol i Bergen

GJENSYN?: Slik så det ut ved på Møhlenpris i Bergen 26. juli. Til uken får Bergen og resten av landet en ny smak av sommer.

Foto: METTE ANTHUN / NRK

De gode temperaturene er tilbake i Sør-Norge. De første dagene av neste uke vil gradestokken løfte seg over 20-tallet også i Midt-Norge.

– Vi får en smak av sommer igjen, særlig i Sør-Norge. I østlandsområdet kan temperaturen komme opp i 27 grader mandag og tirsdag, og 25 grader på Vestlandet. Også i Midt-Norge kan temperaturen øke opp mot 25 grader i indre strøk, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Hvor det blir varmest er usikkert og avhengig av lokale sky- og vindforhold.

Laster Twitter-innhold

Varme i Europa trekker nordover

Temperaturøkningen skyldes et høytrykk øst for oss som tar med seg varm luft fra sørlige breddegrader. Sørover i Europa har de hatt høye temperaturer den siste tiden. London og Paris hadde 31 grader i dag, og Brussel og Berlin så også 30-tallet.

– Høytrykket drar med seg luften nordover, og onsdag eller torsdag vil også Nordland og Troms få temperaturer omkring 20 grader, sier Granerød.

Også i Finnmark er det meldt 20 grader på flere steder utover uken.

Men sommervarmen blir kortvarig, ifølge Granerøds prognoser. Onsdag er det ventet et værskifte med nedbør, sier han. For Bergens del er det meldt regn fra onsdag og hele veien inn i årets første høstmåned.

Bergen fra MCB-taket

SOL: Bergen har over 20 søndag, men begynnelsen av neste uke blir enda bedre. Da skal skyene bort og gradestokken bevege seg opp mot 25.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Kanskje siste smak av sommer

Det har allerede vært varmt i indre strøk på Vestlandet denne helgen, med 25 grader i Etne i Hordaland i går, forteller Haldis Berge hos Vervarslinga på Vestlandet.

– Er dette det siste vi ser av sommertemperaturer i år?

– Det er vanskelig å si. Men det er alltid en fordel å nye finværet når det er her, sier Berge.