Varsler nytt nordlys-show i natt

Gikk du glipp av det vanvittige nordlyset over Sør-Norge? Alt tyder på at du får en ny sjanse allerede i kveld!

Kongeboligen på Gamlehaugen i nordlys

– DET VAR SOM Å VÆRE I LOFOTEN: Kongeboligen på Gamlehaugen i Bergen var et usedvanlig vakkert skue under nordlyset søndag kveld.

Foto: Stian Jensen Photography (@halvmetern)

Facebook og Instagram flommer i dag over av lekre nordlysbilder tatt av søringer. Forholdene var så gunstige at det vakre himmelfenomenet var synlig så langt sør som i Tyskland.

Skyldtes magnetisk «turbulens»

– Det var veldig spesielle forhold i går, med magnetisk turbulens forbundet med sterke endringer i forholdene i solvinden, forteller nordlysprofessor Torsten Aslaksen ved Universitetet i Tromsø.

– Partikler fra magnetfeltet i solvindene fikk trenge nesten uhindret inn i vår magnetosfære. Det var omtrent som om en kran stod åpen.

Dette bildet tok NRKs fotograf Anders Hereid på Askøy søndag kveld:

Hobbyfotografer over det ganske land var ikke sene om å komme seg ut da nordlyset begynte å bre seg over den stjerneklare himmelen ved 21-tiden søndag.

Bergensfotograf Stian Jensen har flere ganger vært nordpå for å fange fenomenet. Han ble nesten målløs over det han fikk se i hjembyen i går.

– I natt var det endelig perfekt

– Helt utrolig! Slikt nordlys er svært sjeldent å se her i vest. Det var minst like sterkt som sist jeg så det, i Lofoten. Fargene er litt annerledes her sør, men det er like flott å se på, sier Jensen.

Bildet av kongeboligen på Gamlehaugen i Bergen badet i nordlys har han ønsket seg lenge.

– Jeg har prøvd mange ganger, men nordlyset har aldri vært sterkt nok. I natt var det endelig perfekt, sier Jensen.

Herdla bru i Nordlys

UREDIGERT: Frank Holvik knipset dette blinkskuddet ved Herdla bru natt til mandag. Bildet er fullstendig uredigert, forteller fotografen.

Foto: Frank Holvik (@fholvik_photography)

Venter sterkt nordlys også i kveld

På Herdla på Askøy stod hobbyfotograf Frank Holvik. Også han hadde sett seg ut et helt spesielt motiv, som endelig lot seg fange i natt.

– I mange år har jeg drømt om å fotografere nordlys over Herdlabroen. Bildet ble helt perfekt! Nordlyset var overalt, det var helt fantastisk å se på, sier Holvik.

De som gikk glipp av det spektakulære synet, får trolig en ny sjanse allerede i kveld.

– Vi forventer bra med aktivitet i natt. Sjansen for mye nordlys er høyere enn det normale. Åpnes kranen i kveld også, kan det bli mye fint å se på. Men det blir neppe så intenst som søndag kveld, sier fysikkprofessor Torsten Aslaksen.

Her kan du se nordlysbilder fra nabofylket i nord:

Siste video

Sjukehusbråket i Førde, madonnafigur som får koma "heim" og jubileum i ein av våre yngste byar. Dette er noko av det du kan sjå i fredagens vestlandsrevy. Programleiar er Jan Børge Leirvik.
Denne veka kom dei 75 meter lange turbinvengene som skal bli ein del av verdas første flytande vindmøllepark til Stord.
Fra 1. mars må du belage deg på å booke time hvis du vil ha pass.