Varsler nytt nordlys-show i natt

Gikk du glipp av det vanvittige nordlyset over Sør-Norge? Alt tyder på at du får en ny sjanse allerede i kveld!

Kongeboligen på Gamlehaugen i nordlys

– DET VAR SOM Å VÆRE I LOFOTEN: Kongeboligen på Gamlehaugen i Bergen var et usedvanlig vakkert skue under nordlyset søndag kveld.

Foto: Stian Jensen Photography (@halvmetern)

Facebook og Instagram flommer i dag over av lekre nordlysbilder tatt av søringer. Forholdene var så gunstige at det vakre himmelfenomenet var synlig så langt sør som i Tyskland.

Skyldtes magnetisk «turbulens»

– Det var veldig spesielle forhold i går, med magnetisk turbulens forbundet med sterke endringer i forholdene i solvinden, forteller nordlysprofessor Torsten Aslaksen ved Universitetet i Tromsø.

– Partikler fra magnetfeltet i solvindene fikk trenge nesten uhindret inn i vår magnetosfære. Det var omtrent som om en kran stod åpen.

Dette bildet tok NRKs fotograf Anders Hereid på Askøy søndag kveld:

Fantastisk nordlys-show over Hordaland i natt! 😃 Har du tatt noen tøffe bilder? Del med oss i kommentarfeltet! #nordlys #auroraborealis

Publisert av NRK Hordaland Søndag 6. mars 2016

Hobbyfotografer over det ganske land var ikke sene om å komme seg ut da nordlyset begynte å bre seg over den stjerneklare himmelen ved 21-tiden søndag.

Bergensfotograf Stian Jensen har flere ganger vært nordpå for å fange fenomenet. Han ble nesten målløs over det han fikk se i hjembyen i går.

– I natt var det endelig perfekt

– Helt utrolig! Slikt nordlys er svært sjeldent å se her i vest. Det var minst like sterkt som sist jeg så det, i Lofoten. Fargene er litt annerledes her sør, men det er like flott å se på, sier Jensen.

Bildet av kongeboligen på Gamlehaugen i Bergen badet i nordlys har han ønsket seg lenge.

– Jeg har prøvd mange ganger, men nordlyset har aldri vært sterkt nok. I natt var det endelig perfekt, sier Jensen.

Herdla bru i Nordlys

UREDIGERT: Frank Holvik knipset dette blinkskuddet ved Herdla bru natt til mandag. Bildet er fullstendig uredigert, forteller fotografen.

Foto: Frank Holvik (@fholvik_photography)

Venter sterkt nordlys også i kveld

På Herdla på Askøy stod hobbyfotograf Frank Holvik. Også han hadde sett seg ut et helt spesielt motiv, som endelig lot seg fange i natt.

– I mange år har jeg drømt om å fotografere nordlys over Herdlabroen. Bildet ble helt perfekt! Nordlyset var overalt, det var helt fantastisk å se på, sier Holvik.

De som gikk glipp av det spektakulære synet, får trolig en ny sjanse allerede i kveld.

– Vi forventer bra med aktivitet i natt. Sjansen for mye nordlys er høyere enn det normale. Åpnes kranen i kveld også, kan det bli mye fint å se på. Men det blir neppe så intenst som søndag kveld, sier fysikkprofessor Torsten Aslaksen.

Her kan du se nordlysbilder fra nabofylket i nord:

Nordlys over Måløy
Foto: Per Oldervoll