Vant to priser på BIFF

Norges største filmfestival, BIFF blir avsluttet i kveld. Den største vinneren er kanskje den personlige filmen om voldtekt. – Jeg er i lykkerus, sier filmskaperen.

Klipp fra dokumentarfilmen "Voldtatt". Intervju med Linda Steinhoff.

Det ligger an til at publikumsrekorden fra i fjor med 56 000 besøkende blir slått, men den største vinneren er kanskje Linda Steinhoff fra Bergen. Hun laget film om sin egen voldtekt.

– Det er helt absurd å lage film om å ha blitt voldtatt. Både i min rolle som regissør og skrive manus på mitt eget liv, sier Steinhoff.

Filmen fikk både publikumsprisen og prisen for beste norske dokumentarfilm.

Linda Steinhoff

Det var ikke en lett prosess for Linda Steinhoff å skulle fortelle om sin egen hendelse.

Foto: BIFF

Steinhoff ble utsatt for en voldtekt da hun var 18 år gammel. Etter et råd fra legevakten meldte hun ikke hendelsen til politiet. 16 år senere ombestemte hun seg.

Tabu

Filmen handler om prosessen etter at Linda Steinhoff bestemmer seg for å anmelde voldtekten.

– Det er et stort tabu rundt tema. Når folk kommer bort etter filmen og forteller at de har opplevd det samme, betyr det at dette er absolutt noe som trengs å ha fokus på, sier hun.

LES OGSÅ: Vann pris for film om si eiga voldtekt

Sterk dokumentar

Hun kan fortelle at filmen krevde ekstremt mye fra hele teamet både på det personlige og profesjonelle plan.

– Jeg kunne ikke vite hvordan min egen sak kom til å utvikle seg og hvordan jeg kom til å reagere. Så jeg måtte lage mange alternative slutter og tenke på hvor grensene går, sier Steinhoff.

Denne filmen var hennes debut som filmregissør, og vinneren blir tildelt 30.000 kroner fra NRK.

– Vi skal ha visning på NRK, men jeg vet ikke helt når det blir. I tillegg så sa Tor Fosse at denne filmen kommer på kino, vi får se hva det betyr, sier en ekstra blid Steinhoff.

Se video øverst i saken.