NRK Meny

Vant internasjonal pris

Vant arkitekt- og designerpris for beste eksamensprosjekt.

Espen Folgerø
Foto: Tore Sevheim / NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Arkitekt Espen Folgerø var en av åtte vinnerne av den prestisjetunge arkitektur- og designkonkurransen Archiprix i Uruguay.

- Innen arkitekturmiljøet er det en viktig pris og seieren gir muligheter til å komme i kontakt med store firma, sier Espen Folgerø.

Hans avgangsprosjekt, «Deviational Space» , ved Bergen Arkitekt Skole ble kåret til én av vinnerne blant totalt 218 avgangsprosjekt.

- Det har kommet en del gratulasjoner fra fagmiljøet, vedgår han fornøyd.

Prosjektet hans tar utgangspunkt i Kristiansund etter 2. verdenskrig. Da byen skulle bygges opp igjen etter bombingen, ble det laget en helhetlig plan for byen.

- Byen ble bygget på fem år og som et ferdig produkt. Man får da et statisk system, sier Folgerø.

Han mener at byen har grodd fast på 50-tallet og har mistet sin relevans som et urbant sted.

- Man har lettet på trykket ved å tillate utbygging av usentrale områder og fått næringsparker og kjøpesentre, forklarer han.

- Konsekvensen er mindre liv i sentrum, sier han.

Fenomen også i Bergen

Hans prosjekt tar utgangspunkt i at det i små områder er mulighet for forandring og som til sammen vil kunne bidra til store endringer i en by.

- Det er et fenomen man finner i Bergen også, men i Kristiansund finner man det i den ekstreme utgaven, sier han.

Han mener prosjektet er realistisk fordi man blander pragmatisme med idealisme.

- Man må spille på lag med utbyggerne, samtidig som man beholder litt av idealismen. Hvis ikke bidrar man ikke til samfunnsutviklingen, sier han.

Bakgård
Foto: Illustrasjon: Espen Folgerø

Siste video

Fleire sterke historiar i Vestlandsrevyen fredag: Dei som kom først til ulukkesstaden ved Turøy, russen som var nær ved å døy etter russebuss-ulukka og mannen som har intervjua bestefaren og vil laga film om Telavåg-tragedien. Programleiar: Jan Børge Leirvik.
I slutten av april 1942 inntok nazistene og brant ned Telavåg. Se NRKs reportasje fra 60-årsmarkeringen i 2002.
Grov trussel mot byråd i Bergen, strid om ny mobbelov og ikkje alle verksemder deler ny optimisme i næringslivet. I denne Vestlandsrevyen spør programleiar Jan Børge Leirvik óg om russen var så mykje betre før.