Hopp til innhold

Vannlekkasje kostet flere titalls millioner

Kjøperne i Kolstien Panorama i Bergen har fått utbetalt i snitt 1100 kroner for hver dag som er gått siden en vannlekkasje ødela for flere titalls millioner. Nå har eiendomsutvikleren og entreprenørene inngått et hemmelig forlik om hvem som skal betale for skadene.

kolstien panorama

ØDELAGT: 20 av de 29 leilighetene fikk alt inventaret ødelagt av vannmassene.

Foto: diakrit.no

kolstienirl

RETTSOPPGJØR: Det var duket for rettsoppgjør mellom utviklingsselskapet Otium og underentreprenøren Oras. Den ble imidlertid avlyst, da partene inngikk forlik.

Foto: kolstien panorama

De 29 leilighetene sto klare til innflytting, da uhellet inntraff i det nærmest ferdigstilte boligkomplekset Kolstien Panorama i Bergen natt til 24. juli i fjor:

Plutselig sprang hovedrøret til sprinkleranlegget lekk, og titusenvis av liter vann rant hele natten ned over nylagt parkettgulv, hvitevarer og annen innredning.

Først morgenen etter ble vannlekkasjen oppdaget. Da hadde vannmassene trengt seg helt ned til betongen, og ødelagt alt innventar i 20 av 29 leiligheter.

De resterende ni leilighetene var ikke beboelige mens renoveringsarbeidene har pågått.

– Alt er blitt totalrenovert. Skadene har nok kommet på til sammen mellom 60 og 70 millioner kroner, sier Knut Mikkelsen, daglig leder i eiendomsutviklingsselskapet Otium.

Først i august - ett år for sent - kan de 29 kjøperne flytte inn i leilighetene sine, dersom de godkjenner håndtverkene som er gjort i tiden som er gått siden vannlekkasjen.

Hundretusener i kompensasjon

utsikt kolstien

FORSINKET: Først i august kan kjøperne nyte utsikten over Landås, ett år etter planlagt overtakelse.

Foto: diakrit.no

I tillegg til skadene, har også forsinkelsene kostet dyrt.

Til sammen er det utbetalt 12 millioner kroner i døgnmulkt til de 29 kjøperne i Kolstien Panorama i bydelen Landås.

Det betyr at hver kjøper har fått omtrent 1100 kroner for hver dag som har gått siden den planlagte overtakelsesdatoen i fjor sommer.

I snitt har kjøperne fått utbetalt drøye 400.000 kroner hver i kompensasjon.

– Vi har bare fått det vi har krav på etter loven. Sannheten er at mange havnet i en kinkig situasjon på grunn av dette, sier Bjørn Egil Hansen, en av dem som snart er klar til innflytting.

For han ordnet det seg likevel greit. Kjøperne av familiehuset gikk med på å vente med sitt eget boligsalg frem til i vår. Dermed kunne de bli boende ett år ekstra.

– Slikt sett var vi heldige, og slapp unna mye styr. Men faktum er jo at vi ble forsinket med ett år, på grunn av entreprenørenes uaktsomhet, sier Hansen.

Stanset rett før rettssaken

Utviklingsselskapet Otium, hovedentreprenøren Obas og VVS-leverandøren Oras har kranglet siden i fjor sommer om hvem som skal betale for de massive skadene på boligkompleksets interiør.

Et rettsoppgjør mellom Otium og Oras var berammet i Bergne tingrett nylig, men ble avlyst etter at partene inngikk forlik.

Knut Mikkelsen i Otium vil ikke ut med detaljene i forliket.

– Dette skyldes en veldig beklagelig hendelse, både for oss og beboerne. Nå nærmer vi oss heldigvis sluttføringen av prosjektet.

NRK har vært i kontakt med flere ledere i Oras onsdag kveld, og har blitt henvist til VVS-leverandørens presseansvarlig Anders Bredesen. Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Bredesen.