Våknet av storbrannen: – Jeg løp ut og banket i husveggene til naboene

SYDNESGATEN (NRK): Kristin Møvik og Trond Larsen løp ut for å slukke brannen og vekke naboene i Bergen sentrum i natt. De tror brannen startet i det naboer omtaler som et «belastet» hus.

Trond Dalland Larsen

SÅ LYSSKJÆRET PÅ SOVEROMMET: – Jeg våknet av en voldsom skriking og banning. Det er vi vant til, så jeg reagerte ikke spesielt, før jeg så lysskjæret gjennom loftsvinduet inn på soverommet. Da fikk vi fart på oss, sier nabo Trond Dalland Larsen.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Det har vært veldig stor narkotrafikk der. Vi har i grunn ventet på at noe skulle skje, sier en av naboene om Sydnesgaten 35, et av de to verneverdige trehusene som brant på Sydnes i Bergen natt til søndag.

– Kjelleretasjen har vært bosted for narkomane i 10-15 år. Vi ringer politiet titt og ofte, og det har vært sporadiske razziaer, sier en annen.

Brannmannskaper og politi har evakuert to overtente bolighus på Nøstet i Bergen sentrum.

BRANN: – Flammene sto ut av vinduet. Det eskalerte veldig fort, sier brannvesenets innsatsleder. FOTO: Dag Harald Andersen / NRK.

Løp ut med brannslukkingsapparat

Kristin Møvik og Jan Henrik Mathiesen er blant de nærmeste naboene, og var de første som kom til under brannen.

Møvik forteller at brannen startet i kjelleretasjen i nummer 35, slik de så det.

– Vi våknet av at noen ropte «brannslukkingsapparat!». Jeg så ut, og så at det sto flammer ut av huset. Da var det bare å få på seg klær, ta med seg et brannslukkingsapparat, og løpe ut, forteller hun.

Men flammene hadde allerede fått for godt tak.

– Vi prøvde å slukke, men det var ikke mulig. Det var så varmt, og det var så mye flammer, sier Møvik.

– Vinden gikk riktig vei

Hun forteller at de ikke så noen komme ut av kjelleretasjen da det brant, men at det var mye «trafikk» tidligere på dagen.

– De som ropte, var ikke der når vi kom ut, forteller naboen, som en stund var redd flammene også skulle ta deres hus.

– Vi bor fem meter unna, men vinden gikk riktig vei, og brannvesenet var tidlig på plass, sier Møvik.

Brann i Sydnesgaten 35

SKAL GJENNOMSØKES: Politiet skal gjennomsøke det utbrente leilighetsbygget Sydnesgaten 35 for å forsikre seg om at det ikke var flere folk i huset enn dem som ble evakuert.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Vekket naboene

Trond Dalland Larsen bor to hus bortenfor Møvik og Mathiesen. Mens de to sistnevnte prøvde å slukke, tok Larsen på seg jobben med å vekke andre naboer.

– Jeg våknet av en voldsom skriking og banning. Det er vi vant til, så jeg reagerte ikke spesielt, før jeg så lysskjæret gjennom loftsvinduet inn på soverommet. Da fikk vi fart på oss, sier Larsen.

Han og samboeren sto opp, og klokken 01.36 ringte Larsen 110, uten å komme gjennom.

Politiadvokat Kari Trones

ØNSKER TIPS: – Vi ønsker tips fra publikum for å finne ut om noen har opplysninger som kan tilføre saken noe, sier jourhavende jurist Kari Trones.

Foto: NRK

– Da var hele huset overtent. Jeg fikk på meg klær, løp ut, og ringte på og banket i husveggene til naboene for å vekke dem, forteller Larsen.

Avhører vitner – ønsker tips

Totalt ble 14 personer evakuert. Politiet venter fortsatt på å komme inn i Sydnesgaten 35, og vil foreløpig ikke kommentere naboenes teorier om hvor brannen startet.

– Vi fortsetter med vitneavhør og taktisk og teknisk etterforskning. Det er ikke kaldt nok til å gå inn ennå, så det er mulig krimteknikerne må vente til i morgen. Foreløpig kjenner vi ikke brannårsaken, sier jourhavende jurist Kari Trones til NRK klokken 13.30.

Hun oppfordrer folk som var i området i natt til å kontakte politiet på telefon 02800.