Hopp til innhold

– Alexander er med oss hele tiden

Dale Oen Experience ble sittende værfast på Hardangervidda under ekstremløpet Expedition Amundsen. Alexander var med dem hele veien.

Dale Oen Experience ble sittende værfast på Hardangervidda under ekstremløpet Expedition Amundsen

– Det er vindfullt, kanskje liten storm, sier Guro Krempig (13).

Det er torsdag kveld på Haukelifjell. Guro gjør seg klar for en natt med uvær. Sammen med sju andre skal hun krysse Hardangervidda.

Deltakere i Expedition Amundsen værfast på Hardangervidda

STORM: 63 deltakere havnet midt i stormen på Hardangervidda. – Kan de mestre dette, kan de mestre alt i livet, sier Robin Dale Oen etter å ha kommet i mål.

Foto: Tor-Aanen Kallekleiv
Deltakere i Expedition Amundsen værfast på Hardangervidda

FANGET PÅ HØYFJELLET: Gruppen på åtte ble værfaste på fjellet.

Foto: Tor-Aanen Kallekleiv
Robin Dale Oen

OPPFYLLER DRØMMEN: Robin Dale Oen oppfyller han og lillebrorens drøm om å gjennomføre Dale Oen Experience.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Reiseleder for gruppen, Robin Dale Oen er en mann med et oppdrag; å gi de unge en følelse av mestring. De skal overvinne naturen og seg selv.

– Jeg tror dette blir ganske tungt. Det er ikke mange som tror at jeg skal greie det, så det hadde vært kult å greie det, sier Guro spent.

100 kilometer på ski

Gjennom organisasjonen Dale Oen Experience jobber Robin for at ungdom skal få oppleve idrett og friluftsliv. Ungdom som ellers ikke har den muligheten.

Dale Oen Experience tar ungdom med på alle slags turer, denne er bare for de tøffeste. Ekstremløpet Expedition Amundsen er 100 kilometer på ski over Hardangervidda.

– Hvis vi kan hjelpe noen på riktig vei, har vi gjort noe riktig, sier Robin Dale Oen.

Oppfyller brorens drøm

Det var hjemme i Øygarden alt startet. De to brødrene Alexander og Robin delte en drøm om å hjelpe ungdom til å få oppleve krevende situasjoner i naturen. De ville la dem kjenne hvor godt det er å mestre noe utfordrende.

– Vi fylte opp ryggsekkene med stein og bremseskiver, og sprang i fjæresteinene. Vi padlet og gjorde det vi hadde muligheten til her ute. Også har vi vært så heldige at vi har fått reise jorden rundt mange ganger, forteller Robin.

Da Alexander Dale Oen døde i fjor sommer, lovet storebroren at drømmene deres skulle leve videre.

– Dette var noe vi hadde planlagt lenge før han gikk bort. Alexander er med på det hele tiden. Vi snakker om han, og det er viktig at den regien vi satt før han døde blir ført videre. Vi skal gi av det vi har lært, men også gi dem den mestringen vi ønsker at de skal få, forklarer han.

Mange hjelpere

Det er mye som må pakkes og ordnes før en viddekryssing. Mange har støttet arbeidet med organisasjonen. Nå er prosjektet i ferd med å bli en fulltidsjobb.

– Det er utrolig kjekt med all den hjelpen vi får, og vi har fått gode sponsorer, sier Robin.

Les også: Robin Dale Oen: – Rørt over alle gavene til Alex' minnefond

Fanget på vidda

På Hardangervidda blir det en kamp mot klokken for Dale Oen Experience. Det er varslet full storm og gruppen får først beskjed om at vidda er ufarbar om 32 timer.

Men stormen kommer tidligere enn ventet, og de åtte er fanget på høyfjellet sammen med 55 andre deltakere i Expedition Amundsen. De må overnatte i telt i to netter.

– Jeg var skikkelig sliten, og det var veldig mye vind. Men jeg hadde litt lyst til å gå videre også, å komme i mål på lørdagen, sier Guro.

67 timer på fjellet

Søndag har vidda rast fra seg, og gruppen kan gå videre. Etter 67 timer på fjellet motbeviser 13-åringen fra Alta alle som tvilte på henne. Hun jubler når hun kommer i mål.

– Dette har vi jobbet litt for, innrømmer Guro. Det sier et annet medlem av gruppen, Jonas Ødergård Aanby, seg enig i.

– Jeg har gått mye mot meg selv, mot hodet. Jeg har tapt litt og vunnet litt. Men jeg føler jeg har vunnet mer enn jeg pleier, så det har vært bra.

Hva betyr det for deg?

– For meg betyr det veldig mye. Jeg er så sliten nå, sier han og smiler.

– Jeg er så stolt

Denne gangen gikk det slik de to brødrene Dale Oen drømte om. Ungdommene mestret naturen- og seg selv.

Underveis har de hjulpet folk som har hatt trøbbel, og fraktet syke deltakere til neste stopp.

– De har gjort en strålende god jobb, og jeg er så stolt. Når de kan mestre dette, kan de mestre det meste i livet. Det har vært et skikkelig drittvær, men de har kjørt på, og løst tøffe oppdrag. De har virkelig fått kjent på de forskjellige aspektene ved det å være i fjellet, og ikke minst det å vise medmenneskelighet, sier han.

Guro, Robin og de andre er ikke ferdige med ekspedisjoner. I mai skal de krysse Grønlandsisen.

Les også: Dale Oens familie får medaljekopi på Idrettsgallaen