NRK Meny
Normal

Ambulansepersonell beskutt: – Han pekte mot dem og skjøt

En person ble pågrepet etter skyting nær skole og barnehager på Breistein i Bergen. – Han pekte pistolen mot tre ambulansearbeidere og trakk av, bekrefter politiet.

Politiaksjon ved skole i Bergen

AVSPERRET: Klokken 14.40 er skoleområdet på Haukås skole fremdeles avsperret for alle andre enn skolens foreldre, ansatte og elever.

Foto: Christian Lura / NRK

«Det pågår en væpnet aksjon på Breistein, ikke kapasitet til å besvare pressetelefonen nå», skriver politiet i Vest politidistrikt på Twitter.

Meldingen ble lagt ut like før klokken 14.00.

– Vi fikk melding klokken 12.57 om at en ambulanse på oppdrag i området var blitt beskutt av den de skulle kontakte. Helsepersonell trakk seg umiddelbart vekk, og vi rykket ut, sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt til NRK.

Etter kort tid ble den antatte gjerningsmannen pågrepet. Våpenet skal etter hva NRK erfarer være en gasspistol.

– Ambulansearbeiderne fikk forhandlet ham til å legge våpenet fra seg. Men etter kort tid tok han det opp igjen, pekte mot dem og skjøt, bekrefter innsatsleder Ole Bjørn Sveen.

Både Haukås skole og flere barnehage ligger i området. NRK får opplyst at både skolen og minst én av barnehagene ble avsperret da aksjonen pågikk.

Elever ble holdt inne

Rektor Tone Rødseth Bjelland på Haukås skole fortalte underveis til NRK at aksjonen ikke skjedde på selve skolen.

– Det er politiet som har en væpnet aksjon i nærområdet. Vi har fått vite at vi av sikkerhetshensyn må holde elevene inne, sier hun.

Væpnet aksjon på Breistein i Åsane

PÅ STEDET: Her dirigerer politiet trafikken på veien like ved Haukås skole, rett før pågripelsen.

Foto: Richard Halland

Hun sier skolen og elever taklet situasjonen bra, og at de forholdt seg rolig.

– Foreldre har fått beskjed om at de kan komme og hente barna sine, så lenge de kommer og henter barna med bil på skolen, sier Bjelland.

Sjokkerte naboer

En kvinne, som er nabo til mannen som er pågrepet, var selv hjemme da politiet aksjonerte.

– Plutselig var det politifolk overalt utenfor huset sier hun til NRK.

– Det har tidligere vært noen episoder i form av husbråk, men ingen ting i nærheten av dette, sier kvinnen.

En person pågrepet

Politiet forteller hvordan politiaksjonen pågikk frem til pågripelsen rundt klokken 14.15.

– Vi gikk raskt i gang med å sikre stedet, og en skole og en barnehage ble varslet. Vi opprettet telefonkontakt med vedkommende i huset, som selv fortalte at han hadde skutt mot ambulansen, sier operasjonsleder Kronen.

Politiet var lenge på telefon med den mistenkte.

– Vi brukte tiden og fikk snakket både med ham og kjæresten som var i huset. Han sa seg til slutt villig til å komme ut, og pågripelsen skjedde helt uten dramatikk, sier Kronen.

– Barn aldri i fare

Da NRK var på skolen i 14.40-tiden, var området rundt skolen fremdeles sperret av for alt annet enn politi, foreldre og ansatte på skolen. Kort tid senere var sperrebåndene fjernet.

Politiet understreker at det er alvorlig og dramatisk når det blir skutt mot helsepersonell. Men barna på skolen og barnehagen var aldri i fare, ifølge operasjonslederen.

– Det gikk veldig kort fra meldingen kom inn, til politiets mannskaper var på plass. Så andre var nok aldri truet, sier Kronen.

Mannen er nå pågrepet.

Vi må se om han trenger noen form for helsehjelp, siden det var derfor ambulansen var der i utgangspunktet, sier Kronen.

Væpnet aksjon ved Haukås skole i Bergen
Foto: Richard Halland

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.