Normal

– Det skal ikke være mulig å utøve så mye elendighet over så lang tid

Ragnar Eikeland har tent lys for sønnen sin hver eneste dag etter tragedien på Utøya. – Slik føler vi at Tore fortsatt er med oss, sier han.

Video Mange uavklarte spørsmål etter Utøya

VIL HA BEDRE BEREDSKAP: Ragnar Eikeland i støttegruppen for terrorofrene setter pris på tiltakslisten fra 22. juli-komitéen.

Tore Eikeland

BLE DREPT: Tore Eikeland (21) var fylkesleder i AUF i Hordaland.

Foto: Bygdanytt

Tidligere i dag la Stortingets 22. juli-komité frem sin innstilling med 14 konkrete punkter for bedring av den norske terrorberedskapen. Tiltakene går på bedre samarbeid mellom politi og forsvar, samt mer helhetlige beredskapsplaner og gjennomganger av politiets rutiner.

– Vi trenger en forsterket og forbedret overordnet plan mot terror i Norge. På en del områder ser vi at vi ikke er godt nok forberedt på en slik tragedie, sa komitéleder Knut Arild Hareide (KrF) til NRK.no.

– Må gripe tak i ting på forhånd

Hjemme på Osterøy tenner Ragnar Eikeland nok en gang et stearinlys til minne om sønnen sin, som aldri kom hjem fra AUFs Utøya-leir i fjor. Tore Eikeland (21) var fylkesleder i Hordaland og ble beskrevet som en av arbeiderbevegelsens aller mest lovende unge politikere.

Video Stoltenberg holdt tale til minne Utøya-ofrene

MINNET AV STOLTENBERG: Jens Stoltenberg hyllet Tore Eikeland da han minnet Utøya-ofrene i Oslo domkirke noen dager etter terrorangrepet.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi som mistet våre kjære 22. juli unner ingen å gå gjennom det vi har gått gjennom de siste syv månedene. Vi bør ikke få en slik hendelse igjen, uten at det er mulig å gripe tak i ting på forhånd, sier Ragnar Eikeland til NRK.no.

LES OGSÅ: Ingen Utøya-ofre fra Hordaland drar til rettssaken i Oslo

Glade for tiltakslisten

Støttegruppen for de etterlatte etter terrorangrepet mener 22. juli-komitéens tiltak er viktige å få på plass for å hindre at et eventuelt nytt terroranslag skal få like store konsekvenser som Anders Behring Breiviks angrep på regjeringskvartalet og Utøya i fjor.

– Mange av oss venter på svar på ting som skjedde i forkant av hendelsene, spesielt på Utøya. Det skal ikke være mulig å utøve så mye elendighet over så lang tid, uten at politiet og andre instanser skal kunne reagere hurtigere, mener Eikeland.

«Nå er han død. Borte for alltid.»

Statsminister Jens Stoltenberg hedret Tore Eikeland fra prekestolen i Oslo domkirke søndag etter terrorangrepet, da han samtidig bekreftet at 21-åringen fra Osterøy var blant de omkomne etter 22. juli.

– En annen som er borte er Tore Eikeland. Lederen av AUF i Hordaland, og en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet i Arbeiderpartiet til å juble, da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv, og vant. Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe, sa Stoltenberg i sin tale.