NRK Meny
Normal

– Jeg ble veldig overrasket over å bli spurt om å bli næringsminister

Monica Mæland trodde ikke Erna skulle spørre om hun ville bli næringsminister. Nå vil hun styrke norsk konkurransekraft og sikre fremtidens arbeidsplasser.

Monica Mæland

ERFAREN: Mælands lange erfaring blir trukket frem av Erna Solberg som begrunnelse for statsrådsutnevnelsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Den formelle telefonen kom på fredag, sier Mæland til NRK etter at hun og de nye regjeringskollegaene ble presentert på slottsplassen klokken 12.15 i dag. Mæland legger imidlertid ikke skjul på at hun visste hvilke planer Erna Solberg hadde for henne før hun formelt ble spurt.

– Var det næringsdepartementet du hadde aller mest lyst på?

– Jeg var veldig overrasket over å bli spurt om det departementet i begynnelsen. Men jeg må nok innrømme, etter å ha tenkt meg om, at jeg føler meg veldig fortrolig med det, sier Mæland.

– En stor utfordring

Hun medgir at hun har en jobb å gjøre med å sette seg inn i nasjonale forhold.

– Jeg kjenner Vestlandet godt, jeg kjenner Bergen godt, og jeg kjenner næringslivet der godt. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på resten av landet.

Å redde det fallende antallet arbeidsplasser i fastlandsindustrien i Norge blir kanskje en av Mælands aller største utfordringer.

– Ja, det er jo en stor utfordring, og derfor er jo satsing på økt konkurransekraft og fremtidens arbeidsplasser noe av det viktigste vi kan gjøre nå, sier Mæland til NRK.

– Dyktig administrator

Erna Solberg presenterte onsdag klokken 10 sin nye regjering. Etter at lekkasjene fra regjeringskabalen hadde blitt spredd utover dagene i forveien, var den største overraskelsen i dag kanskje at Aftenposten-redaktør Knut Olav Åmås ble utnevnt til statssekretær.

Det var kjent på forhånd at Solberg tok med seg Monica Mæland som det andre Hordalands-innslaget i den nye regjeringen. Den nåværende byrådslederen blir næringsminister.

Erna og Siv

FINANS- OG STATSMINISTER: Siv Jensen og Erna Solberg.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Monica har som byrådsleder i Bergen i ti år vist seg som en dyktig administrator og politiker, og vil bruke sin lange erfaring og gjennomføringsevne til beste for norsk næringsliv, sa Solberg om Mæland da hun presenterte de nye regjeringsmedlemmene på pressekonferansen.

– Jeg er veldig glad

– Jeg kan bare si at jeg er veldig spent og veldig glad. Det er en spennende dag, sa Monica Mæland til TV2 på Stortinget i dag.

Spørsmålet fra Solberg fikk hun på fredag over telefonen.

- «Wow!», tenkte jeg da, skildrer Mæland som legger til at hun ikke brukte lang tid på å si ja.

– En styringsdyktig regjering

– Jeg mener dette blir en styringsdyktig regjering, sa Solberg.

Etter presentasjonen på slottsplassen venter nøkkeloverlevering til de ulike statsrådenes nye kontorer, før Solberg holder sin første pressekonferanse som statsminister klokken 15.30.