Urpremiere på Kristin Lavransdatter i kveld

I kveld er det premiere på musikalen om Kristin Lavransdatter på Den Nationale Scene i Bergen. – En premieredag er helt galskap, sier hovedrolleinnehaver, Herborg Kråkevik.

Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet som Kristin og Erlend

FØLELSESLADET: Herborg og Hans Marius må hente fram mange følelser på scenen.

Foto: Magnus Skrede / DNS

Kristin Lavransdatter er en trilogi som skildrer den forbudte kjærligheten mellom Kristin og Erlend, og er et av de mest kjente verkene til forfatter, Sigrid Undset. I kveld kl. 18 utspilles stykket på Den Nationale Scene i Bergen i form av en musikal, for aller første gang.

Herborg Kråkevik blir dermed den første til å synge seg gjennom rollen som Kristin Lavransdatter. Hun forteller at nervene er på topp de siste timene før sceneteppet går opp.

– En våkner med full hjertebank og må bruke alle kreftene man har på å holde kontrollen sånn noenlunde, sier Kråkevik.

– Et hav av forventninger

Hans Marius Hoff Mittet innehar den andre hovedrollen, nemlig som Erlend. Også han er svært spent på hvordan musikalen vil bli mottatt. Særlig siden trilogien er satt opp som en musikal.

– I og med at dette er helt nytt er det et hav av forventninger. Publikum lurer selvsagt på hva vi forteller, hvordan vi forteller det, og hva vi har kuttet vekk. Det gjør jo bare at man kjenner presset ytterligere, sier Hoff Mittet.

Herborg testar krona ho skal bruka i rolla som Kristin Lavransdatter

SPENT: Herborg er spent på hvordan folk vil ta imot musikalen om Kristin Lavransdatter.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Musikalen skal utspilles på nynorsk, og regissøren har dermed valgt å gå vekk fra Undset sitt opprinnelige skriftspråk, nemlig bokmål. Tre bøker er gjort om til tre timer med musikal.

Regissør, Svein Sturla Hungnes, mener nynorsken kler innholdet i musikalen.

– Det går fort over i moderne språk hvis skuespillerne skal bruke bokmål. Og poesien kommer bedre frem på nynorsk, sier han.

Få billetter igjen

Det er tydelig at folk er nysgjerrige på musikalen. Nesten alle forestillingene er utsolgt. Det gleder Kråkevik seg over.

– Det er utrulig herlig! Da jeg fikk høre det kunne jeg senke skuldrene litt.

Hun legger til at hun skal prøve å holde på kontrollen helt til sceneteppet går opp.

– Da må jeg prøve å slippe nervene, og bare levere, sier hun.