– Skiløperne beklaget veldig

De to vennene dukket opp på Haukeliseter i god behold, ett døgn etter planen. – De visste ikke at de var savnet, forteller lensmannen som ledet leteaksjonen.

Lensmann i Odda, Terje Kvalvik.

Det forteller lensmann Terje Kvalvik i Odda som har ledet den omfattende leteaksjonen.

Klokken 16.36 tirsdag ettermiddag fikk politiet en telefon fra moren til den ene av de to skiløperne. Da satt begge to på bussen på veg hjem til Stavanger.

Letemannskap

RØDE KORS: Her er mannskap fra Røldal Røde Kors Hjelpekorps i leteaksjonen.

Foto: Roger Lynghamar

– De har aldri vært i fare. De har klart seg godt selv, og aldri visst at de var savnet, forteller lensmannen.

Den 25 år gamle mannen og den 24 år gamle kvinnen har opplyst at de overnattet på Tyssevassbu fra fredag til lørdag, Litlos fra lørdag til søndag, og deretter to netter på Hellevassbu på grunn av dårlig vær. Planen var å overnatte én natt på den siste hytten. Men ifølge Hovedredningssentralen for Sør-Norge bestemte de seg for å bruke ett døgn ekstra på den planlagte turen mellom Tyssedal og Haukeliseter.

Haukeliseter fjellstove redigert

DÅRLIG VÆR: Paret skulle vært fremme ved Haukeliseter fjellstove i går, men kom et døgn etter planen. Dette er bildet fra webkamera i dag.

Foto: Webkamera Haukeliseter Fjellstove

– Begge er i god form, og trenger ikke noen form for helsehjelp, forteller lensmannen i Odda.

Skrev seg inn i hyttebok

De to vennene gikk ut fra Tyssedal torsdag, og sa til familien at de skulle komme fram til Haukeliseter mandag. Da ingen hørte mer fra dem ble de meldt savnet. Paret skulle gå fra hytte til hytte, og Røde Kors har sendt mannskap på skuter for å lete i hyttene.

Tyssevassbu

SISTE SPOR: Ved hytta Tyssevassbu la paret igjen en hilsen lørdag. De sa de var på vei til hytta på Litlos. Det stemte også, selv om politiet en stund trodde de måtte befinne seg mellom disse to hyttene et sted.

Foto: Anders Gjernmo

Klokken 15.10 tirsdag kunne politiet fortelle at letemannskap har funnet spor etter paret i Tyssevassbu. Der hadde de signert hytteboka og skrevet at de gikk videre til hytta på Litlos, 24 kilometer unna. Politiet fant ikke ingen som hadde møtt de to på Litlos, og antok at de ikke hadde vært innom hytten.

Søket ble konsentrert mellom disse to hyttene, der man antok at de to måtte befinne seg.

Uten mobildekning

Mens politiet trappet opp søket, og sendte inn ni snøskutere kom meldingen fra mor til den ene savnede. Da hadde vedkommende ringt og fortalt at de satt på bussen.

I flere dager har skiløperne oppholdt seg i et område med svært dårlig mobildekning. I tillegg kan det dårlige været ha forstyrret mobilsignalet.