NRK Meny
Normal

Ung kvinne dømt for denne villmannskjøringen

Lensmannen tok en alvorsprat med den kvinnelig sjåføren (18) etter råkjøringen som endte på taket i 137 km/t. Nå er hun fradømt lappen.

Alvorlig utforkjøring i Lindås 2015

BØYDE AUTOVERNET: Til alt hell slapp sjåføren og tre andre ungdommer i denne bilen fra den voldsomme krasjen uten alvorlige skader. Trolig ble de reddet av autovernet som var helt bøyd etter hendelsen. Ulykkesekspert mener farten må ha vært 137 km/t.

Foto: Politiet

Natt til 14. mai 2015 skjedde en stygg trafikkulykke på riksvei 57 i Lindås. En bil med fire ungdommer havnet i autovernet ved Vågseidet, snurret rundt og havnet på taket.

Nå er sjåføren i Nordhordland tingrett dømt til 18 dagers betinget fengsel. Hun må klare seg uten lappen i ett år og må ta førerprøven på nytt.

Det var Bergensavisen som omtalte saken først.

Den tidligere ustraffede 18-åringen må betale til sammen 4200 kroner i erstatning og saksomkostninger.

Hadde flaks

Ungdommene hadde vært på et utested i Isdalstø. Sjåføren var edru, men hun skal ha vært altfor hard på gasspedalen, ifølge tiltalen.

Til alt hell slapp sjåføren og tre andre ungdommer fra den voldsomme krasjen uten alvorlige skader. Ulykkeseksperter mener de fire hadde flaks at krasjen endte så bra som den gjorde.

En 21-årig kvinnelig passasjer ble sendt til Haukeland sykehus, mens de øvrige i bilen måtte til legevakten med lettere skader.

Kjell-Idar Vangberg, lensmann Lindås og Meland

ULYKKESBILDENE: Kjell-Idar Vangberg, lensmann i Lindås og Meland, studerer bildene fra ulykkesstedet i fjor vår. – Drar du sidelengs ut av veien i den farten har du flaks om du overlever. Autovernet reddet dem!

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Nektet for råkjøring

I retten nektet kvinnen straffskyld og mente hun holdt maksimalt 100 km/t. Hun husker lite fra hendelsen, og kunne ikke forklare hvorfor hun fikk skrens på bilen.

En annen jente som var passasjer fortalte at sjåføren holdt jevn og høy hastighet, og at hun i hvert fall var over 100, ifølge domspapirene fra Nordhordland tingrett som NRK har fått tilgang til.

En ekspert fra Vegvesenet konkluderer med at hastigheten var minst 137 km/t, basert på målte bremsespor, svingradius, forholdene på stedet og en anslått friksjonskoeffisient.

Alvorsprat hos lensmannen

Etter ulykken tok lensmann Kjell Vidar Vangberg sjåføren inn på kontoret for en skikkelig alvorsprat.

– Av og til er det noen som trenger å bli «konfirmert». Her har vi en 18-årig sjåfør som akkurat har fått sertifikat. Og så utsetter hun seg selv og sine venner for så stor risiko. Kappkjøring i den farten er ikke bra, sa Vangberg til NRK.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik