NRK Meny
Normal

– Høyere utdanning er blitt samlebåndsproduksjon

Sterke reaksjoner på at Universitetet i Bergen gir tilbud til rekordmange studenter. – Det går ut over studiekvaliteten, hevder Norsk Studentorganisasjon.

Universitetet i Bergen

HANDLER OM PENGER: Universitetet i Bergen tar i år inn rekordmange studenter. – Fokuset ligger ikke på kvalitet, men på å tjene mer penger, sier leder i Norsk Studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen.

Foto: Thor Brødreskift

Therese Eia Lerøen

UTRIVELIG: For mange studenter på universitetet, gjør studentenes læring utrivelig, mener NSO leder Therese Eia Lerøen.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Denne uken sender norske høyskoler og universiteter ut tilbud til studentene.

Men Norsk Studentorganisasjon mener høyskoler og universiteter over hele landet tar opp langt flere studenter enn de har plass til.

– Fokuset ligger ikke på kvalitet, men på å tjene mer penger, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Therese Eia Lerøen til NRK.

Universitetet i Bergen (UiB) gir tilbud til rekordmange studenter i år, med en økning på ti prosent fra 7700 studenter i fjor.

– I dag får institusjonene penger etter hvert som studentene produserer studiepoeng. Vi mener høyere utdanning er blitt en samlebåndsproduksjon, sier Eia Lerøen.

Påvirker trivsel

Kunnskapsdepartementet skal finansiere 54 000 studieplasser, men skolene tar inn 89 000 studenter i år.

Oddrun Samdal

TAR INN FLERE: Universitetet i Bergen tar inn flere studenter enn de har plass til. – Handler ikke primært om penger, sier viserektor Oddrun Samdal.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

UiB må allerede dele forelesninger i to fordi forelesningssalene ikke er store nok til å huse alle studentene. Lerøen er redd det høye antallet studenter vil gå ut over studiekvaliteten.

– Vi ser et problem i det at det ikke er plass til alle. Vi tror det går ut over studentenes læring og trivsel, seier studentlederen.

Viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, bekrefter overfor NRK at de har tatt inn flere studenter enn de har studieplass til.

– Våre beregninger fra tidligere år viser at vi kan ta inn flere, fordi vi vet at mange vil droppe ut av studiene i løpet av det første semesteret, sier Samdal.

– Handler ikke om penger

Hun understreker at inntaket ikke vil påvirke studiekvaliteten.

– En skal ikke oppleve å komme til et overfylt lokale. Jeg kan forstå at NSO er bekymret for at vi ikke skal følge opp alle studentene, men vi fokuserer på å levere kvalitet, sier viserektoren.

Samdal vil ikke spekulere i NSOs påstander om at de overfyller studiene fordi de tjener mer penger for hver student som tar eksamen.

– Dette handler ikke primært om penger, men at vi utdanner nok kandidater til det samfunnet har behov for av kompetanse, sier Samdal.

Siste video

Transportselskapet Skyss forsøker seg på verdsrekord - for å setje fokus på refleksbruk.