Ugle har bosatt seg i butikkpipe

Kattuglen flyttet inn i pipa. Nå tør ikke huseieren fyre i peisen.

Kattuglen flyttet inn i butikkpipe på Askøy. Nå tør ikke huseieren fyre i peisen.

HER BOR JEG: Kattuglen Josefine har flyttet inn i denne gamle takpipen på Askøy. Stillbildet er tatt av Dag Gjerde. Videoen er tatt av en lokal fuglekikker som har gitt NRK tillatelse til å gjengi den. Redigering: Dag Harald Kvammen Andersen/NRK

For snart fire år siden startet Ragnhild Maubach og mannen Odd opp interiørutsalget «Butikk Josefine» på Hanevik på Askøy. Hver morgen møter de det samme, hyggelige synet: En hunn-kattugle som titter ned fra taket.

– I alle disse årene har uglen sittet i pipen og ønsket oss velkommen. Hun gir oss nærmest et lite nikk og sier at «det er greit dere kommer, men husk å ikke fyre i ovnen», sier Ragnhild til NRK.

Noen ganger sitter uglen der hele dagen og titter på de besøkende. Spesielt interessert er hun når noen spiser is. Andre ganger flyr hun bort i et tre og betrakter verden derfra.

Om det blir vedfyring? Nei, vi får tenne stearinlys og bruke varmepumpen.

Ragnhild Maubach, butikkeier

Første nærbilde

Vinterstid flytter fuglen over til et hyttetak i nærheten, men flyr over til butikken for å varme seg. Av og til får hun besøk av hannuglen Josef. Han er trolig kjæreste, men ikke fast samboer.

– Hun har selvsagt fått navnet Josefine. Vi har ikke klart å få et nærbilde av henne før fuglekikkeren Dag Gjerde tok dette sjarmerende bildet, sier Ragnhild.

Interiørforretningen holder kun åpent fredag og lørdager, av og til også søndager. Resten av uken er det både rolig og landlig i den skogkledde viken. Dette er trolig årsaken til at fuglen blir boende, tror butikkdamen.

– Det er helt fantastisk, og så er hun jo så søt!

Losjehuset ligger i Hanevik på Askøy og er nyoppusset. Tidligere holdt IOGT til her, senere Norsk Folkehjelp, en MC-klubb og et cateringfirma.

LES OGSÅ: Truede fugler søker tilflukt på Ikea

Stearinlys i stedet for ved

– Hva gjør dere når vinteren kommer?

– Om det blir vedfyring? Nei, vi får tenne stearinlys og bruke varmepumpen. Vi holder uansett stengt de to strengeste vintermånedene fra midten av desember til midten av februar, sier Ragnhild Maubach.

Hobbyornitolog og fotograf Dag Gjerde bekrefter at takbeboeren er en kattugle, som det er mange av i området. Han mener huseieren trygt kan fyre i vedovnen.

– De sitter ofte i gamle piper. Av og til detter de ned og må reddes ut. Når man begynner å fyre utover høsten og vinteren stiger varmen opp pipegangene, som tiltrekker seg fugler. Blir det for varmt og hett rundt ørene stikker de av. Men ta det med ro, de kommer tilbake!