Hopp til innhold

Tyskerne brente en hel bygd og sendte mennene i konsentrasjonsleir

TELAVÅG (NRK): 30. april 1942, plyndret, brente og ødela tyskerne samtlige hus i Telavåg på Sotra. 75 år senere lager Tommy Øvretveit film om bestefaren, for at nordmenn ikke skal glemme.

Huset der Telavåg-tragedien startet

SKUDDENE PÅ LOFTET: I dette huset lå to agenter fra Linge-kompaniet i skjul. De ble angitt og avslørt, men under arrestasjonen ble to høytstående tyske offiserer skutt. Som hevn sørget rikskommissær Josef Terboven for at Telavåg ble utslettet som bygd.

Historien om tragedien i Telavåg for 75 år siden, har vært en viktig del av oppveksten til Tommy Øvretveit. Han har filmet bestefaren sin i timevis, mens bestefaren forteller.

Simon Øvretveit var en av dem som overlevde konsentrasjonsleiren i Tyskland. Han kom hjem for å bygge opp igjen bygden. Hjem for å fortelle.

– Redd var vi alle sammen. Det var vel ikke noen som satt der som ikke var redd, forteller Simon Øvretveit om tiden i Sachsenhausen.

Nå skal opptakene bli film:

Hele bygden ble lagt øde og mennene sendt i konsentrasjonsleir. Nå har barnebarnet til en av de overlevende, fanget historien på film.

– Han var flink til å fortelle. Det var interessant å høre på, sier Tommy Øvretveit.

– Jeg så jo at alt som vi eide kom til å bli vekke. Husene var satt fyr på. Jeg skjønte hvordan det kom til å gå, sier Simon Øvretveit i et av opptakene.

Gestapos hevn

Starten på det som senere ble omtalt som Telavåg-tragedien skjedde fire dager før alle hus ble satt fyr på, kaier og brønner sprengt og bygden tømt for folk.

Tidlig på morgenen 26. april 1942 kom tyskernes statspoliti, Gestapo, til Telavåg. Dagen før hadde de fått tips om at noen ble holdt i skjul på loftet til Martha og Laurits Telle.

Tommy Øvretveit

– VI MÅ IKKE GLEMME: Tommy Øvretveit lager film om bestefaren og Telavåg-tragedien. Han var en av dem som overlevde. – Også neste generasjon må få høre historien, sier filmskaperen.

Foto: Synnøve Horvei / NRK

På loftet ble det en voldsom skyting. To av Gestapos menn ble drept. Det var to norske agenter som ble holdt skult hos Telle-familien, og en av dem døde også i skuddvekslingen.

Tyskernes hevn var å arrestere alle i bygden. 78 menn mellom 16 og 60 år ble sendt til Sachsenhausen. 31 av dem overlevde ikke.

Alle kvinner og barn ble sendt til Framnes i Hardanger.

Minner på museum

Nordsjøfartsmuseet i Telavåg er bygdens skjebne, og smuglingen av norske agenter over Nordsjøen, godt dokumentert. På museet har Tommy Øvretveit fått hjelp til å komme tettere på historien. Her er også flere av bestefarens eiendeler utstilt.

Simon Øvretveits smykke med fangenummer

FANGE 42547: – Dette er det smykket han gikk med selv i Tyskland, med fangenummeret inngravert. Det er veldig spesielt, sier Tommy Øvretveit.

Foto: Synnøve Horvei / NRK

Museet har et album, der bestefaren samlet alt materiale fra tiden i fangenskap. Og et brev han sende hjem til ektefellen Astrid.

«Ja, Astrid. Det skal bli moro å ta deg om halsen og kysse deg på stasjonen i Bergen så alle folk ser på, eller hva tror du?», leser barnebarnet.

– Det er tydelig at han gledet seg til å komme hjem.

Tommy Øvretveit viser frem bestefarens belte. Med nye hull, laget etter hvert som bestefaren ble tynnere.

– Jeg er veldig glad for at jeg har bestefars historie på bånd. Jeg ønsker at andre skal få høre den. Spesielt at ungdommer skal få sette seg inn i hvordan de hadde det.