NRK Meny
Normal

Tvungen lønnsnemd i sykepleierstreiken

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) opplyser at hun stanser sykepleierstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Hanne Bjurstrøm

HAR KALT INN TIL MØTE: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Sykepleierforbundet og NHO Service var fredag ettermiddag i møte hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) for å diskutere sykepleierstreiken. Møtet startet rundt klokka 17.20 i Arbeidsdepartementet, får NTB opplyst.

- Jeg ble i dag varslet av Statens helsetilsyn om at det har oppstått en situasjon der det er fare for liv og helse. Vi har derfor konkludert med å fremme forslag om tvungen lønnsnemnd, sier Bjurstrøm.

Dermed stopper hun streiken.

- Vurderingen endret i dag

Helsedirektør Lars E. Hanssen sa senest fredag formiddag at streiken foreløpig ikke utgjorde noen umiddelbar trussel mot liv og helse.

- I løpet av dagen er imidlertid vurderingen endret. Jeg har hele tiden fulgt rådene fra Statens helsetilsyn og har hatt tett dialog med dem, sier Bjurstrøm.

Varslet stenging av pasienthotell

NHO gikk torsdag kveld ut og ba myndighetene gripe inn med tvungen lønnsnemnd, og fredag ble det klart at pasienthotellet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen måtte stenges fra klokken 22.00 dersom streiken fortsatte.

Blant pasientene på Haukeland hotell ble meldingen om tvungen lønnsmenmd mottatt med behersket glede.

- Flott at streiken er avlyst, sier Truls Hansen fra Hønefoss. Han er operert for kreft og skal få trykk-kammerbehandling på sykehuset i én måned fremover.

- Veldig hyggelig, men kanskje ikke så kjekt for de som streiker, sier Reidar Handegård, som også skal bo på hotellet den kommende måneden.

Truls Hansen og Reidar Handegård på pasienthotellet på Haukeland

GLADE: Truls Hansen og Reidar Handegård var ferdig pakket og klar til avreise da meldingen om tvungen lønnsnemd kom.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

LES MER: Stenger pasienthotellet i kveld | - Streikeviljen er stor

Helsetilsynet har hatt løpende kontakt med partene, Norsk Sykepleierforbund og NHO Service, og rapporterer daglig til Helse- og omsorgsdepartementet. Frem til ifredag har ikke tilsynet ment at det har vært fare for liv og helse som følge av streiken.

Strides om tariffavtale

Konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service har pågått siden 26. januar. Partene strides om tariffavtale, inkludert høyere minstelønn og normale velferdsordninger. Streiken omfatter 300 sykepleiere i private institusjoner som utfører arbeid for kommunene.

LES OGSÅ: Sykepleiere ut i streik | Fikk noen dispensasjoner | Varsler utvidelse av streiken

Streikevakter utenfor pasienthotellet i Bergen

BLIR STENGT: Pasienthotellet ved Haukeland universitetssykehus blir stengt klokken 22.00 i kveld dersom det ikke blir en løsning på streiken innen den tid.

Foto: Helene Vassbotten Olsen / NRK