NRK Meny
Normal

Turte ikke fortelle om boken

Mord og mysterier preger øysamfunnet Fedje, men heldigvis bare i Aina Krogh sin fantasi. I dag har hun gitt ut sin første bok, og Fedje har trolig fått sin første krimforfatter.

 Aina Krogh

KRIGENS ARV: Aina Krogh leser fra sin første krimroman. Bokslippet var på Fedje i dag.

Foto: Pernillecafè

Kvikksølv fra den mye omtalte ubåten «U864» uten for Fedje er sentral i Aina Krogh sin debutroman «Krigens arv».

Etter en ganske hemmelig skriveprosess, har hun i dag hatt bokslipp blant sine egne, på Pernillecafè på Fedje.

– Vi har hatt stinn brakke. Det var ca. 100 stykker her, og folk sto utenfor døren, forteller Pernillecafèen på Facebook.

Aina Krogh bor i Bergen, men reiste til barndomskommunen for å lansere boken sin.

Skummelt med kvikksølv

Hun er født og oppvokst langt der ute i havgapet. Og når hun begynte å kjenne på skrivelysten var det Fedje hun tenkte på.

– Når jeg først begynte å finne ut at jeg skulle skrive var det Fedje som låg mitt hjerte nærmest. Jeg synes det er litt skummelt at det ligger kvikksølv på havbunnen.

Ubåten, som siden krigen har ligget på 150 meters dyp utenfor Fedje, har lenge vært en betent sak for politikere og befolkningen i kommunen.

Kvikksølvet som ubåten inneholder, skaper bekymring i den virkelige verden. Nå danner funnet av U864 og kvikksølvproblemer bakteppet for kriminalromanen.

– Hva har vært vanskelig med skrivingen?

– Det var ikke så vanskelig egentlig. Når historien først begynte å ta form så gikk det slag i slag. Det å bygge opp historien og gjøre det spennende var kanskje det som var mest utfordrende.

Var redd det ikke skulle bli bok

Aina Krogh debuterer som forfatter i en alder 56 år. Og det har tatt tid å komme ut av «forfatterskapet» som hun kaller det.

– Jeg holdt skriveprosessen hemmelig. Jeg turte ikke si det til noen i tilfelle det ikke ble noen bok, og så synes jeg faktisk det var litt pinlig, forteller hun.

Krogh har hjerte for krim, og lar seg inspirere av blant andre Jo Nesbø. Men nå er hennes egen boken ute. Og i dag har hun lest den for dem som bor midt i kulissene.

– Alle har heiet på meg, sier Krogh.

Men det stopper ikke her. Ny bok er på gang. Krogh er forfatter på fulltid nå. Og i dag har Fedje trolig fått sin aller første krimforfatter.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.