Turgåer fant 85 tusenlapper gjemt i en flaske

Denne haugen med sjeldne tusenlapper ble nylig funnet under et tre langs en av Bergens mest brukte turstier. Nå selges de videre for store summer.

85 tusenlapper lå gjemt under et tre på Fløyen i Bergen

EN SKJULT SKATT: Disse 85 tusenlappene fra 1949 lå gjemt under et tre på populære Fløyen i Bergen. Det var en turgåer fra Litauen som fant dem. Nå håper mynthandler Karl Sæthre å selge dem videre for flere hundre tusen kroner.

Foto: Anders Ekanger / NRK

De 85 tusenlappene er trykket i 1949 og ble funnet nedgravd under en rot på Fløyen i Bergen. Trolig har pengene ligget i det populære turområdet i over 60 år.

– Jeg har aldri før hørt om flasker fulle av penger, slik som dette. Å komme over noe slikt er ganske enestående, sier Sæthre til NRK.

Salgsverdien i samlermarkedet kan være opp imot en halv million kroner.

Fant 85 tusenlapper

BILDER AV FUNNET: Mynthandleren har laget dette faktaarket om pengefunnet, der man kan se hvordan sedlene lå i flasken da de ble funnet på Fløyen.

Foto: Skanfil

Verdifulle

Karl Sæthre er daglig leder i Skanfil, som tidligere het Bergen Mynt & Seddel. Sæthre har nå kjøpt alle tusenlappene av den heldige turgåeren for en hemmelig sum.

Alle sedlene er fra samme år, altså fire år etter slutten på andre verdenskrig. 1949 var første året da denne typen tusenlapper ble produsert i Norge. Ifølge Bergensavisen kan pengene fortsatt veksles inn hos Norges Bank for pålydende verdi mot et saksbehandlingsgebyr på 250 kroner.

– Alle sedlene er brukte. De dårligste kan jeg selge for 3000 kroner, mens de beste kan være verdt 6000–8000 kroner stykket, tror eksperten.

LES OGSÅ: Fant 700 år gammel ring i gjørma

LES OGSÅ: Fann ein million kroner i dansk tøykonteinar

Tusenlapper lå gjemt under et tre på Fløyen i Bergen

FRA 1949: Slik ser tusenlappene ut på nært hold.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Sjekket med jurister

Pengene ble funnet av Darius Samaitis (31) fra Litauen for et par måneder siden, men det var først da BA omtalte saken denne uken at historien ble kjent.

– Finneren, som er av utenlandsk opprinnelse, ønsket å finne ut hva de ukjente norske sedlene var verdt. Først dro han opp 30 tusenlapper, så viste det seg at han hadde enda flere – 85 i alt. Jeg bestemte meg snart for å kjøpe hele funnet, sier Sæthre til NRK.

Før salget ble undertegnet sjekket han lovligheten med to jurister.

– De sa at selv om pengene stammer fra et lovbrudd er saken nå foreldet. Og selgeren hadde gode bildebevis på at han faktisk hadde funnet dem ute i naturen. Han fortalte at han hadde oppdaget flasketuten i en skråning, litt bortenfor den vanlige stien. Han måtte knuse flasken for å få ut pengene, og da trillet rullene ut, sier mynthandleren.

Tusenlapper funnet på Fløyen

SJEKKET GRUNDIG: Før salget ble undertegnet sjekket Sæthre både sedlene og lovligheten av kjøpet med to separate jurister.

Foto: Anders Ekanger / NRK
85 tusenlapper lå gjemt under et tre på Fløyen i Bergen

MYE VERDT: – Alle sedlene er brukte. De dårligste kan jeg selge for 3000 kroner, mens de beste kan være verdt 6000–8000 kroner stykket, tror eksperten.

Foto: Anders Ekanger / NRK

En oppfordring til alle

Sæthre har hørt om seddelfunn i gamle hus, vegger og tak, men dette har som oftest vært ugyldige og verdiløse sedler fra før krigen.

Sæthre har nå laget en egen folder der han forteller om «Fløyenfunnet», som deles ut til potensielle kjøpere.

– Så moralen er at man bør kikke seg godt rundt når man er på tur i skogen?

– Ja, det kan du trygt si! Man kan bare spørre seg hvor mange tusen mennesker som har gått forbi og ikke sett flasken, eller brydd seg med å plukke den opp!

Leif Ove og Harmonien

PÅ FLØYEN: Leif Ove Andsnes og Harmonien spiller konsert på Fløyen, der man han utsikt over hele Bergen.

Foto: NRK