NRK Meny
Normal

Tror valgkampen blir utfordrende

Dempet åpning av valgkampen i Bergen. – Det skal noe til at ingen sier noe dumt, tror valgforsker Frank Aarebrot.

Det ble en forholdsvis rolig og stille valgkampsåpning på Torgallmenningen i Bergen lørdag. Foruten Høyre som hadde med et stort lydanlegg, DJ og scene, stilte alle de oppmøtte partiene med enkle telt og stands.

Før den offisielle åpningen havnet Venstre-leder Trine Skei Grande i en opphetet diskusjon midt på Torgallmenningen.

Valgforsker Frank Aarebrot tror årets valgkamp kommer til å bli mer saklig enn de vi har sett tidligere, med noen unntak.

– Det er de lokale politikerne som setter dagsorden ved dette valget. De er det jo flere tusen av. Da skal det noe til at ingen av dem sier noe dumt. Det har vi jo sett tilløp til allerede, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot på valgkampåpningen i Bergen.

VALGKAMP: - Det skal noe til at ingen sier noe dumt, mener Frank Aarebrot.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

– Som rektor ved en skole

Slik blir valgkampen utfordrende på en ny måte også for partilederne, som kommer til å måtte holde tungen ekstra rett i munnen de kommende ukene.

– En partileder er som en rektor ved en skole. De føler et stort ansvar for medlemmene sine. Når AUF har blitt rammet så hardt som de nå har blitt, tror jeg alle de andre lederne kan forestille seg hvordan Jens må føle det. Derfor tror jeg de kommer til å holde seg til det de har sagt: Å holde seg til politisk sak og unna personangrep, sier valgforskeren.

Må ikke overspille

Aarebrot tror også at det å balansere hensynet til de sørgende og politikken kan by på utfordringer.

– Arbeiderpartiet må også passe seg for å overspille situasjonen og klare å skille sorg fra sak. Om de ikke greier det vil nok folk reagere negativt.

– Det lokale skal løftes frem

På kanten av Sjøfartsmonumentet mellom vimpler, roser og stands sitter ekteparet Bodil og Gunvar Torstad. De har hentet seg noen partiprogrammer og mener at den dempede stemningen er på sin plass.

Bodil og Gunvar Torstad på valgkampåpning i Bergen

Ekteparet Bodil og Gunvar Torstad synes egentlig at valgkampen varer litt lenge.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

– Det er helt forståelig at de gjør det slik i år. En så lang oppkjøring til valget som de har brukt å ha, er jo etter min mening mer for politikerne selv enn for oss som skal stemme, sier Gunvar Torstad.

Like ved står Liv-Signe Navarsete og blar i de lokale brosjyrene til Senterpartiet. Hun er opptatt av løfte frem de lokale kreftene.

– Det er de som er stiller til valg nå, ikke meg. Nå skal vi holde oss mer i bakgrunnen og sørge for at saker som er viktige lokalt får oppmerksomhet, sier Senterparti-lederen.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås