Tror Sponheim er fylkesordfører

Under fire av ti hordalendinger vet hvem som bærer fylkets ordførerkjede.

Torill Selsvold Nyborg

ANONYM: Mindre enn 40 prosent vet at Torill Selsvold Nyborg er fylkesordfører i Hordaland.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Lars Sponheim

NEI, DET ER IKKE HAM: Lars Sponheim er profilert fylkesmann i Hordaland.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Kvinnen på bildet er Torill Selvold Nyborg (60), Krf-politiker som har vært fylkesordfører i Hordaland i åtte år. Da hun ble valgt i 2003, ble hun den første kvinnelige fylkesordføreren i fylket noensinne.

Tror det er Sponheim

Men det er det få som vet. En ny omdømmeundersøkelse laget for nettopp fylkeskommunen, viser at færre enn fire av ti vet navnet på den øverste folkevalgte i Hordaland.

En av fem tror det er Lars Sponheim, men den tidligere Venstre-lederen er fylkesmann i Hordaland . Blant de under 25, er det faktisk flere som tipper Sponheim enn på Selsvold Nyborg.

Fylkesordføreren vil ikke gå med på at resultatet er nedslående.

Mener resultatet er bra

- At 40 prosent vet hvem jeg er, er ganske bra. Jeg har personlig lagt stor vekt på å være ute og være synlig, ved blant annet å representere fylkeskommunen der det passer seg, sier Torill Selsvold Nyborg til NRK.no.

Samtidig innrømmer hun at fylkeskommunen har noen utfordringer.

- Vi har gjort denne undersøkelsen for å få vite hvor mye folk kjenner til fylkeskommunen som forvaltningsorgan. Målingen viser at vi har en jobb å gjøre, det er helt sikkert, sier hun.

Frank Aarebrot

IKKE OVERRASKET: Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Hva skal du gjøre for ikke å bli forvekslet med Lars Sponheim?

- Jeg kan bare være meg selv. Jeg har ikke noe særlig interesse av å bli en kopi av Sponheim. Men vi er veldig klar over at folk blander fylkesmannembetet og fylkeskommunen. Vi får daglig flere telefoner fra folk som skal til Fylkesmannen. Derfor er det veldig viktig at vi får en informasjonsprofil som gjør at vi står tydeligere frem, sier fylkesordføreren.

Aarebrot: - Et problem

- Resultatet i undersøkelsen er et uttrykk for at fylkespolitikk er veldig lite viktig for velgerne, sier professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, til NRK.no.

Han mener det er er et opplagt problem at velgerne ikke vet hvem som styrer fylkeskommunen.

- Sponheim er kjent i alle aldersgrupper. At de fleste unge tror det er han som styrer fylkeskommunen, er ikke overraskende, mener Aarebrot.