– Blir dypt sjokkert hvis dette ikke får flertall

Opposisjonen mener svaret på hvor Bybanen skal gå er gitt før dagens avgjørende bystyremøte. – Sprekker byrådet her, så sitter ikke regjeringen til påske, sier Oddny Miljeteig (SV).

Kjøttbasaren og Finnegaarden

BYBANE HER: Flertallet i bystyret vil i dag etter all sannsynlighet gå inn for bybanetunnel her i Finnegårdsgaten, eller i Vetrlidsallmenningen på andre siden av Kjøttbasaren (t.h).

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Ragnhild Stolt-Nielsen

KAN GÅ AV: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) kan gå av dersom hun ikke får flertall i dag.

Foto: Anders Ekanger / NRK

SISTE: Høyres gruppeleder i bystyret i Bergen, Dag Skansen, prøver før dagens bystyremøte å forsikre seg om at alle sine og Frps representanter kommer til å stemme for forslaget om tunnel ved Kjøttbasaren. Det skriver BT.

– Byrådslederen går av hvis ikke

Både Høyre og Frp har stilt representantene sine fritt til å stemme som de vil når saken om bybyanetraseen endelig skal avgjøres i bystyret i dag.

Flere i de to partiene skal ønske seg den lange tunnelløsningen med innslag i Peter Motzfeldts gate ved Lille Lungegårdsvannet. Det har vært spekulert i om enkeltrepresentanter dermed kan velte kompromissavtalen mellom byrådspartiene Høyre, Frp og KrF, om innslag ved Kjøttbasaren mellom Torget og Bryggen.

I så fall vil de trolig også velte sitt eget byråd. Flere tolker det byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen har uttalt slik at hun går av dersom det ikke blir flertall for den korte tunnelløsningen.

Men at det skjer er bortimot utenkelig, ifølge SV, Venstre og Arbeiderpartiet.

– Jeg vil tro at byrådspartiene klarer å finne en løsning, noe annet ville være rart. Hvis ikke de går for tunnelen ved Kjøttbasaren, så går jo byrådet av, sier Venstres gruppeleder Julie Andersland.

– Kunne kvittet seg med byrådet tidligere

Hun mener det dermed er opp til tilhengerne av Peter Motzfeldts-tunnelen i Høyre og Frp om de vil felle byrådet.

– Jeg blir veldig, veldig overrasket hvis det skjer, etter at de tre byrådspartiene stemte samlet om saken da den var oppe i komiteen. Da står byrådet enda svakere enn vi trodde. Hvis man hadde ønsket å bli kvitt byrådet, så har man hatt mange muligheter til det tidligere, sier Andersland.

Oddny Miljeteig

– BLIR SJOKKERT: SV-veteranen Oddny Miljeteig kan ikke se for seg annet enn flertall for Kjøttbasaren-tunnelen.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Venstre vil stemme for bane over Bryggen i et forslag de fremmer med SV. Men bare for å konstatere at det faller mot flertallet som ønsker tunnel.

Dersom utbrytere i byrådspartiene skulle felle flertallet for Kjøttbasaren-tunnelen, blir det et valg mellom to onder for SV og Venstre, som da vil kunne få stemme mellom denne og den lengre tunnelen i Peter Motzfeldts gate.

– Da må vi diskutere det. Peter Motzfeldts gate gir en dårlig kollekivløsning, mens Kjøttbasaren er for risikabel å gå for uten å ha en plan B, sier Andersland.

– Sprekker det, sitter ikke regjeringen til påske

– Vi stemmer for Bryggen, og det er det vi stemmer for, sier SV-gruppeleder Oddny Miljeteig.

Hun kan ikke i sin villeste fantasi se for seg at byrådet skal gå av i morgen.

– De stemmer jo først og fremst for byrådssamarbeidet. Og hva tror du Erna og Siv Jensen sier hvis byrådet i Bergen sprekker? Dette er en opphausset greie av byrådspartiene. Jeg blir dypt og inderlig sjokkert hvis det ikke blir flertall for Kjøttbasaren. Sprekker byrådet her, så sitter ikke regjeringen til påske, sier Miljeteig.

Geir Steinar Dale

STEMMER FOR LANG TUNNEL: Geir Dale (Ap) har ikke gitt opp å få flertall for tunnelen ved Lille Lungegårdsvann.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Hun ser for seg en lang debatt i dagens avgjørende møte, men mener alt bråket blir lagt til side når representantene skal stemme over de tre ulike trasealternativene.

– De har kjørt opp spenningen, men det er ikke sikkert de stemmer så rart likevel. Når de kommer til avstemningen, er det slutt på sirkuset, er Miljeteig overbevist om.

– Det er ingen som er på byrådsjakt her

Arbeiderpartiets Geir Dale representerer løsningen flest enkeltrepresentanter egentlig ønsker seg – tunnelen i Peter Motzfeldts gate. Men han innrømmer at det skal mye til å få flertall.

– Det er ganske mange som må stemme for det om vi skal få det til. Det gjenstår jo å se om noen vil stemme for å kaste sitt eget byråd, sier han.

Hvis Ap skal få flertall for sitt ønske, må de trolig få støtte både fra SV og Venstre og noen av Frp og Høyres representanter. Dale er skuffet over at Ragnhild Stolt-Nielsen har signalisert at hun kan komme til å gå av hvis Kjøttbasaren-alternativet ikke får flertall.

– Det er ingen som er på byrådsjakt her. Dette kunne vært ordnet opp i ved å la KrF stemme for Bryggen, og så kunne det reelle flertallet bestemt. Da hadde oppimot 50 representanter stemt for Peter Motzfeldt-alternativet, sier Dale.