NRK Meny
Normal

Tror ikke Drevland-saken rammer Høyre

Bergensordfører Trude Drevland går ut av valgkampen bare uker etter at hun var tilbake fra sykmelding. Men valgforsker Frank Aarebrot tror ikke politiets gransking av Drevland vil påvirke valgresultatet.

Trude Drevland

NY PAUSE: Ordfører Trude Drevland var nylig tilbake i valgkampen etter å ha vært sykmeldt i lengre tid. Nå trekker hun seg fra partiets valgkamp.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Valglogo

Sent mandag kveld kunngjorde ordføreren i Bergen, Trude Drevland (H), at hun går ut i ulønnet permisjon fra i dag , 1. september og så lenge politiets granskning av henne pågår. Avgjørelsen kom etter at statsadvokaten besluttet å gjenåpne undersøkelsessaken mot Drevland.

Frank Aarebrot

PEKER PÅ MYE BRÅK: Valgforsker Frank Aarebrot mener Drevland-saken kun er en liten del av alt bråket rundt Høyre og byrådet de siste årene.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Dette skjer samtidig som ordførerens parti sliter og på mange målinger ligger an til å miste makten i Bergen til en koalisjon ledet av Arbeiderpartiet.

– Eiendomsskatten viktigst

Valgforsker Frank Aarebrot tror likevel ikke at det er Drevland-saken som gjør velgerne usikre på Høyre.

– Jeg tror ikke den saken i seg selv har så stor innflytelse på resultatet, sier Aarebrot til NRK.

– Bakgrunnstallene for målingene viser at Høyre har et rekordstort antall gjerdesittere, hele 30 prosent, etter stortingsvalget i fjor. Det viktigste forholdet for dem er nok eiendomsskatten, tror valgforskeren.

Under NRKs valgmøte i Bergen nylig, tok bergensordføreren sin del av ansvaret for at Høyre sliter i Bergen:

Trude Drevland forstår at folk har mistet tillit til politikerne i Bergen. Kontroversene rundt henne har også bidratt til dette, innrømmer Drevland.

– Bråk hemmer Høyres evne til å reise seg

Det sittende byrådet i Bergen, som består av Høyre og Fremskrittspartiet, har fått massiv kritikk etter at de i 2012 fikk fjernet eiendomsskatten for boliger, for så å gjeninnføre den to år senere.

Gravstøtte eiendomsskatt Bergen

BEGRAVDE SKATTEN: Byrådet gikk høyt ut og markerte fjerningen av eiendomsskatten med denne gravsteinen. To år senere ble den innført på nytt.

Foto: Huseiernes Landsforbund

– For folk som stemmer Høyre, er skatt viktig, sier Aarebrot, som selv medlem av Arbeiderpartiet.

Han mener likevel at Høyre-velgerne også kan ha blitt påvirket av alt som har skjedd innad i byrådet og partiet de siste årene. Byråder har kommet og gått, KrF har gått ut av byrådet etter en krangel om trasévalg for Bybanen, og Høyre skiftet til og med ut sin egen byrådsleder .

– I denne suppen går Drevland-saken inn som en del av ingrediensene. Den suppen bidrar til at deres evne til å reise seg etter skattemiseren blir hemmet, sier valgforsker Aarebrot.

Gjorde nylig valgkamp-comeback

Trude Drevland gjorde nylig comeback i bergenspolitikken og valgkampen etter å ha vært sykemeldt. I tillegg til granskningene av henne selv, er hennes ektemann, tidligere advokat Odd A. Drevland, dømt til fengselsstraff for underslag .

Den profilerte ordføreren holdt da en følelsesladd redegjørelse for pressen om hennes personlige situasjon:

Trude Drevland snakker om den vanskelige tiden.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.