NRK Meny
Normal

Nekter å tro at 19-åringen kan ha drept Hilda Feste

Reservepappaen til den drapstiltalte kan ikke tro at 19-åringen har drept Hilda Feste. Også moren står fast på at sønnen ikke kan være drapsmannen.

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

TILTALT FOR DRAP: En 19 år gammel mann fra Os er tiltalt for å ha voldtatt og drept Hilda Feste. I dag vitner blant annet moren og ekskjærestene til 19-åringen.

Foto: Gustav Kvaal

– Hvis dette er han, så er det så langt vekke fra den personen jeg kjenner som overhodet mulig.

Det sa det første vitnet som forklarte seg i Nordhordland tingrett i Os-drapet fredag. Den tidligere naboen omtales som en reservepappa for den tiltalte 19-åringen, og tror ikke den unge mannen kan være drapsmannen.

Reservepappa

Han har kjent den tiltalte siden han var liten, og sa han har et tett forhold til ham.

– Vi har et godt forhold, hvis det har vært noe har han kunne kommet til meg. Jeg har vært en slags pappafigur for ham, fortalte han.

19-åringen står tiltalt for å ha voldtatt og drept 98 år gamle Hilda Feste 1. nyttårsdag. Han nekter straffskyld, og sier han ikke husker noe fra da han gikk fra en fest kvelden Feste ble drept.

Reservepappaen var en av dem som snakket med tiltalte kvelden drapet skjedde. Klokken 20.25 snakket de to på telefon, da 19-åringen satt og drakk sammen med en kamerat. Da var tiltalte lei seg og ville ikke snakke. Like før hadde han hatt en telefonsamtale med moren, der han gråt mye.

SAMLESIDE: Alt om Os-drapet

Viktig telefonsamtale

– Moren ringte og sa at han var sur for noe, og spurte om jeg kunne ta kontakt. Jeg snakket med ham og hørte at noe ikke var riktig. Jeg presset ham litt, men sa han kan ikke snakke med meg.

– Han sa han måtte ringe meg senere, og så la han på.

Like etter samtalen forlot 19-åringen kameraten, og skal ha vært helt fra seg0 og hissig.

LES OGSÅ: Kompisen tror ikke på blackout

Senere på kvelden kom han hjem, og moren og reservepappaen sendte meldinger med hverandre. Blant annet sendte moren denne meldingen litt før klokken 22.30:

«Jeg har fått med meg det, jeg har snakket med kameraten. Jeg håper det ordner seg, alle tingene hans lå utenfor. Han har spydd på rommet og sovnet. Han er full i skrubbsår, og har tydeligvis hatt en tøff tur hjem.»

Jeg støtter ham. Jeg er helt enig med ham i at dette kan ha umulig ha gjort.

Moren til drapstiltalt 19-åring

– Kunne ringe om hun følte seg truet

Vitnet fortalte at han og moren hadde en stående avtale der hun kunne ringe og be ham komme hvis det var noe. Det gjorde hun kvelden 1. nyttårsdag.

– Hun kunne ringe meg hvis det var noe. Hvis han truet eller var vanskelig, sa han.

– Hun var ikke redd sin sønn, men det gikk roligere for seg om jeg var til stede, svarte han på spørsmål fra aktor om moren var redd.

Det har vært flere tilfeller der 19-åringen var voldsom hjemme, og moren har også ringt og bedt politiet komme to ganger tidligere.

LES OGSÅ: 19-åringen unngikk plutselig Facebook

Reservepappaen fortalte at han hadde hørt 19-åringen kunne bli sint, men at han aldri hadde opplevd dette sinnet selv. De har også snakket sammen om at 19-åringen ønsket hjelp til å kontrollere sinnet sitt.

Rettstegning fra Os-drapet

SKILDRES: 19-åringen blir beskrevet som en snill gutt som hadde sine raserianfall. En gang gikk han til angrep på sin mor, slik at hun ringte politiet.

Foto: Gustav Kvaal

Mange besøk i fengselet

Han har besøkt tiltalte nesten ukentlig i Bergen fengsel, og står fast på at han ikke tror 19-åringen har begått drapet. Han tror ikke at han ville klart å holde noe hemmelig i så lang tid siden han ble pågrepet 21. februar.

– Han har aldri klart å holde noe hemmelig. Det er ikke snakk om, han kan ikke huske dette.

– Hvis dette er han, har han hatt blackout. Men det er langt vekke fra den gutten som den jeg kjenner. Det er så langt vekke fra det som overhodet mulig, sa han.

LES OGSÅ: De sterke nødanropene: «Hun er død. Hun er død!»

Moren støtter sønnen

Etter reservepappaen sin forklaring, er det moren til tiltalte som vitner. Heller ikke hun tror sønnen kan ha gjort ugjerningen. Hun står fast på at sønnen kom hjem klokken 21.15. Alarmen hos Hilda Feste ble utløst 21.12.

– Det vet jeg fordi jeg så på nyheter da. Han kom hjem da, eller ett minutt før eller etter, sa hun i sin forklaring.

Hun er klokkeklar i sin tro på at sønnen ikke kan ha drept noen.

– Jeg tror aldri han kan ha gjort det. For det første passer det ikke med personen, og det passer ikke med tidspunktet. Han kom hjem klokken 21.15.

– Umulig ha gjort

Aktor presset moren på skrubbsårene hun skrev om i tekstmeldingen. Hun nektet for å ha sett blod, og kan ikke huske at han hadde skrubbsår i dagene etter.

– Så du støtter din sønn i at han ikke kan ha gjort dette? spurte aktor.

– Jeg støtter ham i det. Jeg er helt enig med ham i at dette kan ha umulig ha gjort.

Senere i dag vitner ekskjærester av 19-åringen, datteren til Hilda Feste og de to sakkyndige. De skal legge frem sin rapport, og skal argumentere for hvorfor de mener er tilregnelig og kan dømmes til ordinær fengselsstraff.