NRK Meny
Normal

Trodde garnet hadde satt seg fast

De to kameratene på fisketur ble svært overrasket da de fikk garnet opp til overflaten. Der lå det en breiflabb på nesten 100 kilo, verdens største.

Breiflabb

VERDENS STØRSTE: Ingen kan måle seg med denne. De sperret også øynene opp de to kameratene når de så den.

Foto: Privat

– Vi var ute for å trekke garn slik vi pleier da vi så noe rart i vannet. Vi skjønte nok ikke med en gang hva det var, sier John-Arne Mostraum. Selv trodde han at garnet hadde satt seg fast i noe og sa det også til kameraten Kåre Haugland.

La den bak i båten

Breiflabb

STOR FISK: Her står Kåre Haugland ved siden av fisken. Den er like lang som han.

Foto: Privat

Slik var det ikke, for i det noe innsnørte garnet var det en breiflabb. Og det den største i verden av de som er dokumentert.

– Det tok sin tid å få den opp i båten, vi kavet litt med det. Men sammen klarte vi å få festet et tau til halen, og da jeg stakk båthaken i kjeften på den så klarte vi å få den over ripa og opp i den 19 fot store båten, sier han.

Men var dere ikke redde?

– Vi ville jo ikke komme i kjeften på denne så vi la den helt bak i båten. Der sprellet den litt, men ellers var den var ganske rolig, sier han. Og med fisken bak i båten tok de seg mot land fra Hjelmås i Lindås og mot Leknes.

– Der har jeg en kompis som har en truck, da fikk vi den opp av båten, sier han.

Før det måtte han først overbevise kameraten om at han virkelig måtte ha denne hjelpen. For han hadde bløffet noen ganger før og slikt kan straffe seg.

– Jeg tror ikke han trodde meg før vi var ved land. Da fant han frem trucken og en digital vekt. Den ble veid til 99,4 kilo og den var lengre enn meg og jeg er 1.77 sier han.

Breiflabb

SÅ NOE LØYE: Først skjønte vi ikke hva det var, jeg trodde garnet hadde festet seg i noe, sier Mostraum.

Foto: Privat

– Verdens største

– Dette er fiskestørrelser vi bare har hørt rykter om tidligere. Den størrelsen er bare helt vanvittig, sier Otto Bjelland ved Havforskningsinstituttet til BA .

Det spesielle med denne breiflabben var at den ikke hadde rogn, for den siste rekorden var på 79 kilo og den breiflabben hadde tjue kilo rogn.

– Ingenting har vært større, hverken i Norge eller på verdensbasis. Denne er den største vi har fått dokumentert, sier han til avisen.

Og nå har de tatt hånd om hodet på fisken.

– Ja, de ville sikre seg det. Og onsdag må det dykkere ut for å finne beinet, for det slengte vi på sjøen etter at vi hadde delt den opp. Vi tenkte ikke på at noen ville ha det, sier John-Arne Mostraum til NRK.

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik