NRK Meny
Normal

Treningssentre får ikke be om vandelsattest for barnepass

Flere treningssentre i Norge ønsker seg strengere regler når det gjelder arbeid med barn. I fire år har bransjen stanget mot byråkratiet.

Barnepass på treningssenter

BARNEPASS: Mange treningssentre kan passe på barna dine mens du trener. Men sentrene har ingen mulighet til å sjekke vandelen til dem som jobber med barnepass. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Sats Elixia

– Vi har ikke opplevd noen situasjoner, men vi ønsket at de ansatte skulle ha politiattest. Det er for at våre medlemmer skal føle seg trygge når de leverer fra seg barna i barnepass, sier Karoline Ildal, operation support manager i Sats Elixia Norge.

I fire år har treningssentre i Norge ventet på svar på om de kan be om politiattest fra ansatte som jobber med barn.

Finnes ingen hjemmel

For i dag finnes det ingen hjemmel for at treningssentre kan be om politiattest fra ansatte.

I 2012 sendte organisasjonen Virke trening en anmodning på vegner av Sats Elixia (den gang Sats) om å få be de ansatte som jobber med barn om politiattest. Men alle som søkte fikk avslag.

– Tilbakemeldingen søkerne fikk var at det ikke foreligger noen hjemmel i loven til å utstede en politiattest, sier Ildal.

Nå er det Virke trening som følger prosessen videre.

Runddans mellom departementene

Anne Thidemann

VIL IKKE FORSKJELLSBEHANDLES: Direktør i Virke Trening, Anne Thidemann vil ha det samme regelverket for treningssentre som passer på barn, som andre ordninger med tilrettelegging av aktivitet for barn.

Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Virke trening representerer 370 treningssentre i Norge. De har sendt forespørselen videre politisk.

– Det var viktig for dem som hadde og har barnepass-tilbud å få dette regulert. Vi oppfordrer derfor myndighetene til å få på plass et regelverk på lik linje med idretten, barnehager og SFO-ordningen, sier Anne Thidemann, direktør i Virke trening.

Thidemann beskriver den politiske prosessen som en runddans mellom departementene.

– Vi sendte det første brevet til justisdepartementet i februar 2012 med en anmodning om at treningssentre skal få hjemmel til å kreve politiattest ved ansettelse av personale som skal passe på barn, forklarer Thidemann.

Siden 2012 har Virke trening purret jevnlig.

TRENINGSSENTER

HAR EGNE REGLER: Sats Elixia har i dag sine egne strenge regler for hvordan barnepass skal utføres. Det handler blant annet om hvor mange barn det er per voksen. Men i 2012 søkte de om å få be om politiattest i tillegg. Det har de ikke fått. (illustrasjonsbilde)

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Saken vil bli vurdert

I 2014 fikk de svar fra justisdepartementet om at det var nedsatt en arbeidsgruppe for å jobbe med dette, hos Kunnskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

Året etter har de enda ikke hørt noe. Nå får de beskjed om at saken ligger hos Barne- og likestillingsdepartementet.

Siste purring sendte de til Barne- og likestillingsdepartementet august 2016.

Barne- og likestillingsdepartementet skriver i en e-post til NRK at Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) har fått i oppdrag av departementet å vurdere en styrking av ordningen med vandelsattester for ansatte som jobber med mindreårige. Spørsmål om barneomsorgsattester som flere, blant annet Virke har reist, vil bli vurdert i det videre arbeidet.

– Det er viktig at vi underlegges det sammen regelverket som resten av samfunnet når det gjelder tilretteleggere for aktivitet for barn. Det er veldig mange, både barn og voksne som er på treningssenter. Vi skjønner ikke hvorfor vi skal være unntaket.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.