Saken ble henlagt i vinter, nå er tre personer siktet for overgrep mot tre barn

BERGEN TINGRETT (NRK): To menn og en kvinne ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i to uker, siktet for seksuelle overgrep mot tre barn. Saken ble først anmeldt i 2014. – Nye opplysninger i saken førte til ny etterforskning og pågripelse, opplyser aktor Inger-Lise Høyland.

Inger Lise Høyland i Bergen tingrett

I RETTEN: Politiadvokat Inger-Lise Høiland begjærer i dag tre personer fengslet i en overgrepssak i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De tre personene, to menn og en kvinne, er alle siktet for seksuelle overgrep mot tre barn, noe som innebærer en strafferamme på inntil 21 år, skriver bt.no.

Overgrepene skal ha skjedd over flere år i en bydel i Bergen, men skal ligge noen år tilbake i tid. Ifølge avisen skal det yngste barnet ha vært ett år da overgrepene startet.

En av de siktede, en mann i 30-årene, skal være far til de tre barna, skriver VG. Overgrepene skal ha skjedd i hans bolig. Kvinnen som fremstilles for fengsling er i slutten av 20-årene. Den siste siktede mannen er i 40-årene.

De tre siktede ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud og isolasjon. Det bekrefter Politiadvokat Inger-Lise Høiland til NRK.

Forsvareren til den ene av de siktede, Eirik Espelid, sier at hans klient ikke er enig i at det er noe grunnlag for fengsling. Men de avventer videre etterforskning med en eventuell anke.

Anmeldt av barnevernet i 2014

Politiadvokat Inger-Lise Høyland begjærte lukkede dører ved de tre fengslingsmøtene i Bergen tingrett fredag, og retten har tatt begjæringen til følge.

Årsaken er faren for bevisforspillelse.

– Politiet har siktet tre personer for overgrep mot barn. Vi har fremstilt de for varetekt i dag der vi har bedt om to uker med brev- og besøksforbud og isolasjon fordi politiet mener det er stor fare for bevisforspillelse, sier Høyland til NRK fredag formiddag.

Bjarte Aarlie og Inger-Lise Høyland

FENGSLINGSMØTE: Bjarte Aarlie, nærmest, ble oppnevnt som bistandsadvokat for de tre barna i dag. Til høyre politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Siktelsen gjelder en periode fra 2010 til 2014 og det er snakk om tre barn, sier Høyland. Hun vil ikke spesifisere forhold som gjelder barna. Hun vil heller ikke kommentere relasjonen mellom ofrene og de tiltalte.

Høyland sier det er gjort beslag av blant annet datamateriell i saken.

Høyland forklarer at saken i utgangspunktet ble anmeldt av barnevernet i 2014. Saken ble henlagt i februar i år på grunn av bevisets stilling.

Nye opplysninger i saken førte til ny etterforskning, og de ferske pågripelsene i saken, ifølge politiadvokaten.

Det første fengslingsmøtet startet klokken 9.00. Den andre siktede skulle fremstilles for fengsling 10.30, men møtet ble forsinket med 30 minutter. Det siste rettsmøtet skal etter planen finne sted klokken 12.45.

Nekter straffskyld

Ifølge tingrettens berammingsliste er to av personene siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 195 som dreier seg om seksuell omgang med barn under 14 år. Den siste er siktet for overtredelse av paragraf 195, bokstav C, som innebærer seksuell omgang med barn under ti år, og det er snakk om gjentatte overgrep.

Bjarte Aarlie er bistandsadvokat for barna som har status som fornærmet. Han opplyser til NRK at alle barna var under ti år da overgrepene skal ha skjedd.

De to mennene forsvares av henholdsvis advokatene Steinar B. Yndestad og Eirik Espelid, mens Marius Wesenberg er kvinnens forsvarer.

– Min klient tar det tungt. Han avviser å ha gjort noe straffbart og begjærer seg løslatt, sier den ene mannens forsvarer, Eirik Espelid, til NRK.

Ifølge BT nekter Wesenberg sin klient straffskyld.

– Hun benekter på det sterkeste at det har skjedd overgrep og erkjenner ingen straffskyld, sier Wesenberg.