Samler opp vrakdelene

Letemannskapene fant en stol som bekreftes å tilhøre det savnede flyet. Det regnes nå som sikkert at flyet har styrtet og at tre mennesker har mistet livet.

Flyulykke

Redningshelikopter, redningsbåt og andre båter i området lette etter vrakdeler. Her er en av stolene fra flyet.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / SCANPIX

Flyet forsvant fra radaren klokken 10.32, og har trolig styrtet i havet vest for Bergen.

Vrakrester er nå bekreftet funnet i havet. Politiet som er i Telavåg på Sotra, bekrefter at det er funnet en gummiflåte som trolig har tilhørt flyet.

Hovedredningssentralen på Sola bekrefter nå at det også er funnet en stol i sjøen som flyselskapet bekrefter stammer fra det savnede flyet.

Dermed er det konludert med at flyet har styrtet, og at det ikke lenger er håp om å finne overlevende.

LES OGSÅ: Her letes det

- Det er nordøstlig strøm i området, og vi oppfordrer folk som skal på hyttetur på Sotra og i Øygarden i dag, om å følge med på gjenstander i fjæren, sier politibetjent Kenneth Hagenes.

- Erfarne piloter

En stor redningsaksjon ble satt i gang etter at et fly med tre personer forsvant fra radaren 15 kilometer vest for Sotra.

Hovedredningssentralen på Sola melder at flyet forsvant fra radaren klokken 10.32.

- Det letes nå i området med stor styrke. Vi har tre helikoptre i området, samt flere båter, sier presse- og informasjonsansvarlig på Hovedredningssentralen på Sola, Anders Bang-Andersen, til nrkhordaland.no.

Letemannskapene har observert olje og ting i havet som trolig er vrakrester.

Frode Arntsen

TUNG DAG: Frode Arntsen i Helitrans.

På treningsoppdrag

Det ble først hevdet at flyet var ute på oppdrag for Kystverket, men avdelingsdirektør for flyavdelingen i Helitrans, Frode Arntsen, sier selskapet var ute på et treningsoppdrag da episoden inntraff.

- Vi har hatt et av våre fly på treningsoppdrag ut fra Bergen. Vi fikk melding om at flyet var savnet, og at lufttrafikktjenesten ikke har fått kontakt med det.

- Den siste informasjonen jeg har, er at det er observert vrakrester i havet. Det var tre erfarne personer om bord i flyet, sier Arntsen.

- En svært tung dag

Arntsen sier han ikke vet hvilket treningsoppdrag det dreier seg om.

- Dette er en melding vi aldri ønsker å få, og det ser ut til å bli en svært vanskelig dag for oss, sier han.

(NB: Saken fortsetter under kartet)

Kart Sotra med Telavåg
Foto: NRK

Avdelingsdirektøren sier Helitrans aldri har vært involvert i en flyulykke tidligere. Selskapet har varslet at de vil innkalle til en pressekonferanse senere i dag.

Flyet er et tomotors propellfly. Flyet skal ha gått ned rundt 15 kilometer (cirka 7,5 nautiske mil) vest for Telavåg. Tre helikoptere er satt inn i letingen.

Et søke- og redningsfly skal ha sett drivstoff på vannet der flyet er savnet.

- Leter til vi finner svar

Det skal være svært ruskete vær i området.

- Værforholdene er ikke optimale. Det er kraftig vind og begrenset sikt, men vi leter med all den effektiviteten som vi kan, sier Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen.

- Hva skjer videre nå?

- Vi leter videre til vi får holdepunkter om hva som har skjedd. Det er ingen grunn til å stoppe, sier Bang-Andersen.

Han vil foreløpig ikke konkludere med at flyet har styrtet.

- Hva som har skjedd med flyet kan vi verken si eller tro noe om foreløpig, sier han.

Telavåg

Været er dårlig i området hvor det letes.

Foto: Ingrid Langeland Olderbakk / NRK

De pårørende skal være underrettet og følges opp.

- Dette er en tragedie først og fremst for de pårørende, men også for selskapet. Det går sterkt inn på alle de ansatte, sier Arntsen.

Fullt av spesialustyr

Flyet som skal ha styrtet er en Merlin IIIB-maskin, som til vanlig brukes til miljøovervåkning av Kystverket. Det skal være et av de viktigste verktøyene i jakten på oljeflak langs vestlandskysten.

Maskinen er spekket med utstyr for overvåking av kysten, blant annet SLAR radar, IR/UV skannet, FLIR kamera og AIS, samt analoge og digitale kameraer.

Flyets følsomme radar kan oppdage olje på havet på fire mils avstand, og andre gjenstander på åtte mils avstand.

Skip satt under kommando

Skipet "Wilson Fjord" var det eneste fartøyet som var i nærheten av det antatte ulykkesstedet ved 11-tiden. Ifølge kapteinen ble skipet rakst satt under direkte kommando av Hovedredningssentralen.

- Været er svært dårlig. Det blåser sørvestlig kuling, og vi har bølger på om lag fem meter, sier kapteinen til nrkhordaland.no.

Politioverbetjent på Sotra, Bjørn Hagen, sier politiet avventer på kommandoer fra den lokale redningssentralen i Bergen.

Saken oppdateres på nrkhordaland.no.