Nå er det ulovlig å tenne bål langs hele kysten

Nå er det helt forbud å gjøre opp åpen ild og tenne bål langs store deler av kysten, fra Rogaland i sør til Nordland i nord.

Brann i Austevoll

KNUSKTØRT: Den siste halvdelen av januar har det vært svært lite nedbør på Vestlandet og nord til Nordland. Dermed er faren stor for skogbrann, som her på Austevoll i fjor.

Foto: Marlene Toft

På grunn av stor skogbrannfare og de mange storbrannene den siste tiden, er det nå lagt ned forbud mot å gjøre opp åpen ild langs store deler av kysten.

Fra Rogaland i sør til Nordland i nord har kommune etter kommune fulgt myndighetenes oppfordring om å legge ned forbud mot bål og annen ild.

Etter at det i ble totalforbud i hele Hordaland gjelder forbudet nå det aller meste av kystfylkene der brannfaren er stor:

  • Rogaland: Totalforbud i Sør-Rogaland, forbud i de fleste kommuner på Haugalandet.
  • Hordaland: Totalforbud i alle kommuner, de fleste fra 28. januar, noen fra 29. januar.
  • Sogn og Fjordane: Totalforbud i alle kommuner fra 28. januar.
  • Møre og Romsdal: de aller fleste kommuner har innført totalforbud.
  • Sør-Trøndelag: Totalforbud i hele Sør-Trøndelag siden 28. januar.
  • Nord-Trøndelag: ikke totalforbud i alle kommuner, men folk i hele fylket oppfordres til ikke å tenne opp ild.
  • Nordland: totalforbud i Vesterålen, Lofoten, Salten, Tysfjord, Sømna, Brønnøy, Vevelstad, Vega, Alstahaug, Leirfjord, Herøy, Dønna, Nesna, Burøy, Træna, Ballangen, Lødingen, Evenes, Tjeldsund,
  • Troms: Harstad og Kvæfjord.

Fulgte oppfordringen i dag

Lyngbrann på Frøya

TREDJE STORE BRANN: Onsdag brenner det igjen i Trøndelag, i en større skogbrann på Frøya. Dette er den tredje store brannen den siste tiden.

Foto: Helitrans

En etter en har kommunene i Hordaland de siste dagene innført totalforbud mot å gjøre opp ild og tenne bål

I går innførte Bergen og en rekke andre kommuner forbudet. I dag fulgte en rekke kommuner etter, og dermed er det totalforbud i hele Hordaland fylke mot å tenne åpen ild utendørs.

Bakgrunnen er det tørre været i januar og den sterke vinden fra øst. Det har ført til en stor skogbrannfaren som preger hele kysten fra Vestlandet nord til Nordland.

Stor skogbrannfare langs kysten

Det er brannvesenet i hver kommune som bestemmer om det skal innføres slike totalforbud. Etter at store deler av Vestlandet gjorde det i går, har de siste kommunene i Hordaland fulgt etter i dag.

Gressbrann Austevoll

FRYKTER SKOGBRANN: Nå er det forbud mot å gjøre opp ild på store deler av kysten, som her på Austevoll.

Foto: Marlene Toft

– Når vi har gjort dette er etter føre var-prinsippet, fordi at det er så tørt. Konsekvensene av hvordan det kan gå ser vi i Trøndelag, sier brannsjef Johnny Breivik i Bergen brannvesen.

110-sentralen i Bergen har ansvar for hele fylket, og frykter konsekvensene dersom folk trosser forbudet.

– Nå overlater vi det ikke til hver enkelt å gjøre en risikovurdering, men sier at det er såpass tørt at det er fare for spredning – og da er det ikke tillatt, sier Breivik til NRK.

Nasjonal oppfordring

Denne uken ble det sendt ut obs-varsel med varsel om skogbrannfare for kysten, fra Rogaland i sør til Nordland i nord. Det førte til at det ble sendt ut en nasjonal oppfordring fra myndighetene om å innføre ildforbud i alle kommuner hvor det er tørt og mye vind.

– Grunnet faren for gress-, lyng- og skogbrann innføres forbudet utendørs i Austevoll. Avgjørelsen kommer på bakgrunn av obs-varselet, skriver kommunen på sine hjemmesider.

I OBS-varselet fra meteorologene heter det følgende: Lokalt meget stor skogbrannfare på Vestlandet og i Trøndelag. For Nordland: i dag, onsdag og torsdag ventes stor lyng-, gress- og skogbrannfare i områder med mye barmark.

Siste video

Meisterfinale på Brann stadion, ekstremistar på bygdene og eldre som må flyttast ut av kommunen for å få sjukeheimsplass. Dette er nokre stikkord for dagens sending. Programleiar Jan Børge Leirvik
Bergen stasjon, eller Jernbanestasjonen? Sterke meiningar i Vestlandsrevyen i dag. Her kan du også sjå at Bergen kommune vil ha folkedugnad mot bygningsforfall, og flyktningar slit med einsemd. 
Programleiar Jan Børge Leirvik.
På nytt vekker gatekunstner AFK oppsikt. Nå har han malt det som trolig er landets lengste «street art», laget av en enkelt kunstner.