Tømmer heller kloakken rett i sjøen enn å bruke denne

Bergen har en egen tømmestasjon for fritidsbåter, men den står nesten ubrukt. – Havnevesenet er for sløve med informasjonsarbeidet, mener miljøaktivist.

Septiktank

TØMMESTASJON: Her er Bergens tømmestasjon for båtfolket. – Det henger brosjyrer og plakater der småbåtene ligger, men vi kunne nok ha opplyst mer om tilbudet, innrømmer Havnevesenet.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

– Båtfolk som tømmer septiktanken rett i sjøen, er et problem. Det er ufyselig, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Kurt oddekalv

SLØVSKAP: – Manglende opplysninger og sløvskap fra Havnevesenet, gjør at folk tømmer septiken rett i sjøen, sier Kurt Oddekalv.

Foto: Allan Klo

Bergen har en egen tømmestasjon for fritidsbåter, men den blir lite brukt. Dermed ender septiken rett i sjøen. Stasjonen ligger på Nordnes-siden av Vågen.

Oddekalv mener Havnevesenet ikke har informert båteiere godt nok om tilbudet.

– Når folk ikke vet om tømmestasjonen, så er vitsen lik null. Havnevesenet er nødt til å gjøre et informasjonsarbeid. Det er ikke kjekt når folk tømmer kloakken sin i havet, sier Oddekalv til NRK.

– Tømmer til havs

I hovedsak er det snakk om gamle båter. De slipper avfallsvannet rett ut i sjøen fra undersiden av båten. Mange gamle båter har ikke uttak for å tømme septiktanken på stasjonen. Dette er også en grunn til at den ikke blir brukt.

De fleste av båteierne NRK snakket med i Bergen, tømmer septiktanken rett ut i vannet

– Vi tømmer den når vi er ute til havs og ikke i miljøstasjonen. Det er så langt mellom dem og vi har ikke tradisjon for å gjøre det her, sier en av båteierne til NRK.

Charlotte Søreide er på båttur i Bergen med datteren sin. Hun har ikke visst om tilbudet fra Havnevesenet.

– Jeg har aldri hørt om tømmestasjonen. Jeg visste ikke at den eksisterte, og jeg har heller ikke blitt opplyst om det. Folk tømmer tankene sine ute i fjorden eller inne i havnen.

– Blir lite brukt

Koordinator i Bergen og Omland Havnevesen, Lasse Dale sier til NRK at tømmestasjonen blir lite brukt.

– Den blir ikke brukt nok, og folk burde bli bedre til å bruke den. Men det er klart at de må vite at vi har tilbudet.

Dale sier tilbudet er informert om, men innrømmer at de ikke har gjort nok i forhold til å informere båteiere om tømmestasjonen.

– Det henger brosjyrer og plakater der småbåtene ligger, men vi kunne nok ha opplyst mer om at vi har et slikt tilbud.

– Sløvskap

Stasjonen har vært ute av drift i snart en måned uten at de har klart å reparere den.

– Det er bestilt nye deler fra Tyskland som vi venter på. Vi regner med at den vil være oppe og går i neste uke.

Oddekalv er ikke imponert over situasjonen.

– Jeg syns det er sløvskap fra Havnevesenet sin side som ikke har stasjonen i orden. Vi trenger også flere stasjoner, jeg liker ikke at kloakken skal ligge i sjøen.