Tok farvel med en halv million lyttere

STORD (NRK): Rundt 500.000 radiolyttere har fulgt Nils Abrahamsen og «Sangtimen» på P1 siden 1993. Søndag takket sangentusiasten av etter 38 år i NRK.

Nils Abrahamsen

SISTE SENDING SØNDAG: Nils Abrahamsen har i mange år laget sangprogram ukentlig fra Stord. Nå er det slutt.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov å holde på med dette, sier Abrahamsen. Han medgir samtidig at det er vemodig å pakke sammen vinylplater, «Syng med oss»-manus, noter, sangtekster og andre viktige tid fra hans lange karriere.

Ville formidle sangglede

For søndag morgen er det unektelig slutt. Da ble den aller siste utgaven av «Sangtimen» sendt på NRK P1.

– Det er et program som veldig mange er glade i, meg selv inkludert. Jeg er helt sikker på at det er mange som setter like stor pris på Nils som vi i NRK gjør, sier sjefen hans, Henning Olstad, som er redaksjonssjef for musikk i P1 og P1+.

70 år gamle Nils Abrahamsen fra Lyngdal, som ble ansatt i NRK i 1978, har hele sitt liv hatt et ønske om å formidle sangglede og å bevare den nasjonale sangarven for både barn og voksne. Radioprogrammet, som først ble sendt høsten 1993, var ment å gi lytterne et gjenhør med de gode, gamle sangene som «alle» tidligere kunne.

Created by InfoDispatcher

RYDDER UT: Bli med når Nils Abrahamsen rydder i minner på NRK-kontoret på Stord.

Hadde idéen til «Syng med oss»

Holdningen hans om stemmebruk til hjemmebruk speiles kanskje best i et sitat fra manuset til tv-programmet «Syng med oss», som han selv hadde ideen til i 1980:

Kongens sølv til Nils Abrahamsen

HEDRET AV KONGEN: I 2011 fikk Nils Abrahamsen Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Foto: Terje Qvam / NRK

– Først og fremst sang. For det ene fordi vi ikke skal glemme å synge. For det andre fordi vi ikke skal glemme sangene vi skal synge.

Lyngdølen var selv musikalsk leder for programmet, som i utgangspunktet skulle produseres i fire episoder, men som ble en så stor suksess at det fortsatte til godt inn på 90-tallet. Sendingene ble avviklet i Grieghallens foajé og er kjent for blant annet å ha presentert artister som Sissel Kyrkjebø og Karoline Krüger for et stort publikum.

Fikk Kongens medalje i sølv

De siste ti årene har Nils Abrahamsen laget «Sangtimen» fra NRK Hordalands avdelingskontor på Stord, hvor han har delt kontorlokaler med nyhetsreporter Marte Rommetveit.

I august 2011 fikk Nils Abrahamsen Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for den norske sangaarven.

Nå venter pensjonisttilværelsen med hobbyfiske og livet som sauebonde på Tysnes i Sunnhordland.

Men «Sangtimen» vil leve videre på radioen. Resten av våren og i sommer vil lytterne få servert reprisesendinger hver søndag på NRK P1, og fra høsten av på P1+.