Hopp til innhold

Her kan du teste nye E39

Hvis du ikke orker å vente seks og et halvt år, kan du ta en prøvetur på nyveien mellom Os og Bergen her.

Statens Vegvesen sin egen informasjonsfilm om E39 mellom Os og Bergen.

VIL OPPLYSE NABOER: Statens vegvesen har fått laget denne åtte minutter lange informasjonsvideoen av nye E39 i håp om at bilistene skal bære over med anleggsperioden, og se frem mot åpningsdagen.

Om to uker tas første spadetak i arbeidet med den 18 kilometer lange nye veien mellom Os og Bergen. En firefelts motorvei som planlegges med fartsgrense på 100 km/t, og som vil halvere kjøretiden betraktelig mellom de to nabokommunene.

Prosjektet har en pris på 6,5 milliarder kroner. 40 prosent av disse skal hentes fra bilistene selv gjennom bompenger.

– Vi laget en video både for vår egen del, og for at folk skal kunne få et inntrykk av hvordan det skal bli, forteller prosjektleder Sverre Ottesen i Statens vegvesen.

– Se hva pengene skal gå til

Ottesen og de andre i prosjektledelsen sitter på 3000 tegninger av nyveien som de jobber etter. Istedenfor å bruke disse når naboer og nysgjerrige kommer med spørsmål, fant de ut at en video ville forenkle informasjonen.

LES OGSÅ: Søviknes: – En fantastisk dag

Nye E39 mellom Os og Bergen

NY TRASE: I høst starter arbeidet med veien som halverer reisetiden mellom Os og Bergen.

Foto: Statens Vegvesen

– Når vi bygger et stort staselig toplanskryss er det ikke enkelt å formidle hvordan det kommer til å bli når noen ringer til oss. I denne videoen får du et helt annet inntrykk. Kanskje omverdenen med denne videoen lettere kan forholde seg til anleggsarbeidet som starter, når de får se hvor bra det blir til slutt, håper prosjektlederen, som legger til:

– Og så kan folk se hva alle pengene skal gå til.

Hundre hus må bygges om

Når arbeidet kommer i gang denne høsten venter nemlig seks og et halvt år med anleggstrafikk for naboer i området. Arbeid som vil merkes kraftig av naboene. Hundre hus blir så kraftig berørt at Vegvesenet har måttet bygge dem om for å skjerme mot støy.

– Vi er i gang med dette nå. Husene må bygges om slik at de tåler støyen fra anleggstrafikken. Det kan være nye vinduer, nye ventiler, ventilasjonsanlegg eller at vi bygger skjerming i hagen, sier Ottesen.