Normal

To nye varslingssaker i Hordalands-politiet

Den interne kritikken tårner seg opp i Hordaland politidistrikt. Nå er to nye varslersaker meldt inn til ledelsen. – Alvorlig, sier administrasjonssjef.

Geir Gudmundsen

POLITIMESTER: Geir Gudmundsen har nå fem varslingssaker gående i Hordaland politidistrikt.

Foto: NRK

Etter at Monika-saken sprakk i Bergen i høst, har politiet i landets nest største politidistrikt nå totalt fem varslingssaker gående samtidig.

Jente funnet død i Sund

MONIKA (8) FUNNET DØD: En 32 år gammel mann er siktet for drap.

Foto: Presttun, Remi Bøe / NTB scanpix

Etter pågripelsen av en 32 år gammel mann for drapet på Monika Sviglinskaja (8), fikk politiet i fjor høst tre ulike varslersaker på bordet. Nå øker tallet til fem.

– Jeg kan bekrefte at det nå dreier seg om i alt fem ulike saker. Den ene nye saken er levert til Arbeidstilsynet, og vi kjenner ikke innholdet i den ennå. Personen som har meldt den, har fått status som varsler, sier Odd Dale, administrasjonssjef i Hordaland politidistrikt.

– Utsatt for «gjengjeldelse»

Den andre nye saken handler om at en av varslerne som allerede var kjent, har meldt fra om såkalt «gjengjeldelse», ifølge Dale.

Odd Dale

ADMINISTRASJONSSJEF: Odd Dale.

Foto: Larsen, Bjørn Erik / SCANPIX

Arbeidsmiljøloven har forbud mot at en som varsler eller planlegger å varsle, blir utsatt for hevn, straff eller annen form for gjengjeldelse.

NRK kjenner til at en av de to politiadvokatene som varslet om kritikkverdige forhold i høst, har følt seg irettesatt eller trakassert. Det har skjedd fra en annen i politidistriktet, etter at varslersaken ble kjent i media i høst.

– Det handler om ting som er sagt og skrevet i media, bekrefter Dale.

Behandles av politimesteren

Dale var lensmann i Sund og ledet den innledende etterforskningen da Monika ble funnet død, og har vært administrasjonssjef i Hordaland politidistrikt siden september.

Få måneder senere sitter han og resten av ledelsen med fem krevende varslersaker.

– Dette er noe vi ikke har noen særlig erfaring med. Det blir utfordrende og viktig å håndtere alle sakene på en god måte, sier Dale.

Politidirektoratet har allerede tatt hånd om to av varslersakene. Mens Arbeidstilsynet nå ser på saken som kom før jul, skal den siste saken behandles av politiledelsen i Hordaland, ved politimester Geir Gudmundsen.

– Stor belastning for de ansatte

Leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland, Kjetil Rekdal.

FORBUNDSLEDER: Kjetil Rekdal.

Hordalands-politiet granskes også av Riksadvokaten og av Spesialenheten for politisaker.

– Det er alvorlig, og uheldig for arbeidsmiljøet at vi har gående slike saker. Nå må vi forsikre oss om at varslerne får god behandling, sier Dale.

Politiets fellesforbund er også kjent med sakene. Leder Kjetil Rekdal sier det er tungt for de ansatte å ha så mange interne varslingssaker gående.

– Det er en stor belastning. Nå er det viktig at vi kommer til bunns i dette, og behandler sakene på en god måte.