NRK Meny
Normal

Passasjerer så bagen bli kastet fra danskebåten og hentet i gummibåt. Nå er to dømt for narkostuntet

Årvåkne passasjerer tok bilder og avslørte narkobande som smuglet 13.000 piller fra Danmark til Norge.

Bag med narkotabletter som ble kastet fra Vatlestraumen

TOK BILDER: Det var tilfeldig at narkosmuglerne ble avslørt. Passasjerer på danskebåten så denne bagen bli kastet over bord, før den ble plukket opp av en person i gummibåt. De tok bilde og tipset politiet.

Foto: Privat

To menn er i dag dømt for å ha vært delaktige i smuglersaken på danskebåten 12. april 2015.

13.000 narkotabletter ble kastet over bord fra danskebåten da den passerte Vatlestraumen utenfor Bergen. Der ble bagen med tabletter plukket opp i en gummibåt og fraktet til land.

Mens bakmennene og de som kastet bagen allerede er dømt, er domfellelsen av de to hjelperne et endelig punktum i saken.

Den ene av dem holdt vakt, mens den andre plukket opp bagen fra sjøen.

Flere år i fengsel

I dag kom dommen mot de to 20-åringene fra Bergen, der begge dømmes til forholdsvis strenge straffer.

Gummibåtføreren er dømt til ett års fengsel.

Retten mener at mannen som holdt utkikk har en mer fremtredende rolle i saken. Han får derfor strengere straff, og er dømt til to år og fire måneder i fengsel.

I dommen står det at han «holdt vakt fra et utsiktspunkt ved Alvøen. Han skulle varsle andre dersom politiet ble observert mens andre involverte kastet ecstasy tabletter i sjøen fra danskebåten.»

Danskebåten

NARKODROPP: Narkostuntet skjedde her i Vatlestraumen utenfor Bergen. De to tiltalte mener de ble lurt i saken.

Foto: Monica Stoknes / 03030-tipser

Gummibåtføreren sin rolle skildres slik i dommen:

«Tiltalte NN ventet i gummibåten sin ved Vatlestraumen da danskebåten kom. Han plukket opp bagen med ecstasy tabletter som ble kastet på sjøen, fraktet bagen til land og overleverte bagen med ecstasy tabletter videre til en mottaker på land. Etter dette kjørte [han] båten sin til Drotningsvik, plasserte den på land og dro hjem.»

I dommen kommer det frem at det var flere på danskebåten som så bagen bli kastet. At de tok bilder og tipset politiet ble starten på opprullingen av saken.

Politiet startet etterforskning basert på bildene, og sjekket passasjerlister og overvåkningsbilder fra båten. Det førte til at hovedmennene ble tatt, og etter hvert også de to hjelperne som nå er dømt.

Anker dommen

Dommen er for det meste i tråd med politiets påstand, men noe mildere for hjelperen på land.

Totalt er det snakk om cirka 13.000 tabletter med MDMA, som er virkestoffet i ecstasy. På gaten er stoffet verdt to millioner kroner.

Ifølge de to tiltaltes forsvarere, skal de to mennene ha fått henholdsvis 5.000 og 10.000 kroner for å gjennomføre oppdraget. Den lave summen samsvarer ikke med risikoen og tilsier at de to ble lurt, mener forsvarerne.

– Retten har lagt til grunn en alt for streng strafferamme, og man burde vurdert samfunnsstraff. Det er sannsynlig at saken bli anket, sier Erik Ulvesæter, som forsvarer mannen som holdt vakt på land.

Jannicke Keller-Fløystad, som forsvarer den andre mannen, mener også dommen er for streng, og sier praksis fra Høyesterett tilsier at hennes klient kunne sluppet unna med samfunnsstraff.

– Han tok dommen svært tungt. Han er inne i en lovende rehabilitering, har begynt på skole og jobber, og saken er nesten to år gammel. Så han ble i likhet med forsvarerne overrasket over resultatet, sier hun til NRK.

Hennes klient anker dommen.

– Vi anker dommen umiddelbart, sier Keller-Fløystad.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.