Tirsdag avgjør Høyesterett om Martin jukset på eksamen

Jusstudenten vant fram da saken hans kom opp i Gulating lagmannsrett. Nå skal Høyesterett ta stilling til om han fusket på eksamen eller ikke.

Martin Seglen Baadshaug

TIL HØYESTERETT: Martin Seglen Baadshaug er i dag utdannet jurist. Tirsdag havner hans juseksamen i øverste rettsinstans i Norge.

Foto: Hilde Kristin Strand

Jusstudenten Martin Seglen Baadshaug gikk til sak etter han fikk eksamenen i forvaltningsrett annullert og ble utestengt fra Universitetet i Bergen i 2012.

I desember i fjor vant han fram i Gulating lagmannsrett. Vedtaket om annullering av eksamen og utestenging ble der kjent ugyldig.

Lagmannsretten slo ifølge Bergens Tidende fast at studentens handlinger ikke hadde elementer av «uredelig eller uhederlig atferd egnet til å oppnå en uberettiget fordel».

Lagmannsretten dømte også staten til å betale Baadshaug nærmere 125.000 kroner i sakskostnader.

Norges Høyesterett

TIL TOPPS: Saken stammer fra en eksamen i jus. Nå blir den tema i øverste juridiske instans, her ved Norges Høyesterett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Men staten så seg ikke fornøyd med det, og regjeringsadvokaten anket derfor saken inn til Høyesterett i januar.

Tirsdag skal jusstudentens sak opp i øverste rettsinstans.

– Ikke juks

Bakgrunnen er eksamen i forvaltningsrett han tok for snart ett år siden. Baadshaug møtte til eksamen og gjorde klar for bokkontrollen som gjennomføres før hver eksamen.

Her sjekkes medbrakte lovsamlinger og hjelpemidler, men på Baadshaugs pult fant eksamensvaktene også et ark med notater.

– Gjenglemt, og en ren tabbe, men ikke juks, mente Baadshaug selv.

Notatene ble inndratt før oppgaven ble utlevert, og Baadshaug fikk avlegge sin eksamen. I ettertid valgte likevel universitetet å annullere eksamenen.

– Det har vært fælt. Det har hengt over meg siden det skjedde, og saken slutter jo aldri, sa Baadshaug i et tidligere intervju med NRK.

Tar saken til Høyesterett

Tirsdag 25. august kommer saken opp i Høyesterett, som både skal se på gyldigheten av vedtaket om annullering av eksamen og utestenging og spørsmålet om hvorvidt det er fusk i lovens forstand å glemme igjen hjelpemidler på pulten før eksamen begynner. Det er satt av én dag til saken.

– Det er helt surrealistisk at saken min kan havne i Høyesterett. Det er en liten fillesak som har blitt tidenes sirkus, sa Martin Seglen Baadshaug til NRK i januar