Tiltalte la igjen kjærlighetsbrev: «Jeg kommer til å få tilbake alt»

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Da tiltalte Donatas Lukosevicius flyttet ut etter bruddet med Kristina Sviglinskaja, la han igjen et kjærlighetsbrev hvor han skrev at han ville ha tilbake livet med henne. Få dager senere mener politiet han svertet henne anonymt på nettet.

Monika-tiltalte dag to

SPØRRES UT: Donatas Lukosevicius (med cap) står fortsatt i vitneboksen. Bildet er tatt på dag to av rettssaken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Donatas Lukosevicius er tiltalt for drap på Kristina Sviglinskajas datter Monika (8).

Da Kristina Sviglinskaja kom hjem fra jobb om ettermiddagen mandag 14. november 2011, fant hun datteren hengt i sokkelleiligheten deres på Berg i Sund kommune.

Da var det gått en drøy måned siden forholdet til hennes tidligere samboer Donatas Lukosevicius hadde tatt slutt, og han hadde flyttet ut.

Lukosevicius har i avhør sagt at han flyttet ut 12. oktober 2011 klokken 9. Igjen lå et kjærlighetsbrev til Kristina.

«Fra det øyeblikket jeg traff deg og ble kjent med deg, har livet mitt blitt snud på hodet. Og jeg skal få tilbake det livet fordi det er så kjært at jeg verken kan beskrive det med ord eller skriftlig,» skrev Lukosevicius.

Aktor Benedicte Hordnes la brevet frem i retten i dag.

– Da du flyttet ut fra Kristina og Monika, hadde du da tanker om at du skulle komme tilbake til dem, spurte aktor.

– Ja, bekreftet tiltalte.

Kristina og moren

HØRER PÅ: Kristina Sviglinskaja og hennes mor hører på den tiltalte på tredje dagen i retten.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Pekte på annen person

I sin forklaring i går sa Lukosevicius at en rekke truende eposter og meldinger som Kristina hadde mottatt i månedene før forholdet med ham tok slutt, hadde hatt en negativ påvirkning på forholdet. Han mente meldingene var en medvirkende årsak til at Kristina ba ham flytte ut.

Påtalemyndigheten mener det var Lukosevicius selv som under fiktivt navn sendte Kristina Sviglinskaja de aktuelle meldingene og epostene for å true henne til å utbetale penger.

Lukosevicius benketer dette.

I brevet, som han la igjen til Kristina da han flyttet ut, trekker han inn en ikke navngitt tredje person som han mener sier må ha stått bak truslene mot Kristina og ham.

«Jeg skal ofre alt og ikke spare på noe, men den som gjorde dette skal svare for det, jeg kommer aldri til å tilgi ham, aldri!» skrev Lukosevicius.

Aktor Benedicte Hordnes villie vite hvem «han» er. Den tiltalte tok en lang pause før han svarte:

– Tankene her gjaldt sikkert de meldingene.

Påtalemyndigheten mener på sin side at denne personen er oppdiktet, og at truslene ble sendt av Lukosevicius selv.

Kjærlighetsbrevet avsluttes med at Lukosevicius gjentok han at han ville få henne tilbake.

«Jeg elsker deg enormt min kjære, tilgi meg for mine feil og vent på meg. (...) Hjertet blør kanskje allerede, men jeg kommer til å få tilbake alt.»

Søster mottok hets

Aktor ønsker å vise frem den tiltaltes personlighet for retten. Hun viste retten en Facebook-meldiing sendt 16. oktober 2011 under psevdonymet Brovid Bro til Lukosevicius' søster.

I meldingen står det blant annet: «Jeg sender brev til alle vennene til Kristina og forteller hva for menneske hun er, selv om jeg ikke vet om hun kan kalles et menneske. Jeg anbefaler alle å blokkere henne på facebook, for en dag kan du få et brev fra henne med et virus vedlagt.»

Den tiltalte nekter for at han har brukt psevdonymet Brovid Bro.

– Jeg hørte om den kontoen første gang da Kripos avhørrte meg, sa Lukosevicius.

Men påtalemyndigheten mener å kunne bevise at e-postadressen som ble brukt til å opprette Facebook-kontoen, kan knyttes til den tiltalte.