NRK Meny
Normal

Tidligere prest brukte millioner på fest med prostituerte

– Det ble nesten en sykdom, sier tidligere Betanien-leder Are Blomhoff. Han erkjenner å ha underslått 15,8 millioner kroner fra stiftelsen. Mesteparten ble brukt på fester med prostituerte i Spania.

Sykehjemmet Fundacion Betanien holder til i Alfaz del Pi i Spania.

FIKTIV KONTO: Are Blomhoff fikk økonomiavdelingen til å overføre penger til vedlikehold ved dette sykehjemmet, Fundacion Betanien, i Alfaz del Pi i Spania. Men pengene ble i stedet brukt til fester med prostituerte.

Foto: Stiftelsen Betanien

– Det er den tøffeste dagen jeg har hatt i mitt liv – å tilstå noe som er så langt fra meg selv og samtidig en del av meg, sa Are Blomhoff, ifølge Bergens Tidende, da han startet sin forklaring under en tilståelsessak i Drammen tingrett tirsdag formiddag.

Blomhoff, som er fra Drammen, var leder for Stiftelsen Betanien i Bergen fra 1992 og frem til han fikk sparken i januar 2013, etter å ha underslått over 15 millioner kroner fra stiftelsen i løpet av syv år.

Før har begynte i Betanien, var Blomhoff i en årrekke prest i Metodistkirken i Sarpsborg.

Blomhoff

FIKK MEDALJE: Betanien-leder Are Blomhoff fikk utdelt Kongens fortjenstmedalje i februar 2013. Nå tilstår han å ha brukt millioner av stiftelsens penger på sex og fester i Spania.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

Kjøpte sex til seg selv og andre

Betanien har siden 2001 drevet sykehjem i Alfaz del Pi i Spania.

Underslaget skjedde ifølge Bergens Tidende ved at Blomhoff instruerte økonomiavdelingen i Bergen til å overføre penger til en fiktiv vedlikeholdskonto for sykehjemmet.

Under forklaringen i Drammen i dag tilsto Blomhoff å ha brukt det vesentligste av de 15,8 millionene på fest og moro. Blant annet ved å kjøpe sex til seg selv og andre i Spania, i forbindelse med fester han i en årrekke har arrangert.

– Festene har vært seksualiserte, sa Blomhoff, ifølge Bergens Tidende.

Betalte mellom 1.000 og 1.500 euro

Prostituerte ble betalt mellom 1.000 og 1.500 euro for hver fest de var med på. Blomhoff innrømmer å ha brutt loven om sexkjøp i utlandet, og var også kjent med at andre festdeltakere hadde sex med kvinnene han hadde betalt for.

Den tidligere presten forklarte at han har hatt et alkoholproblem, og sa seg lei for den skade og belastning han har påført Betanien og ikke minst familien.

– Det ble nesten en sykdom, eller en avhengighet, om du skal kalle det det, sa han i retten.

Aktor Anders Johnsen ba retten gi Blomhoff en tilståelsesrabatt på mellom ni måneder og ett år, og dømme ham til fengsel i fire år. Forsvarer Per-Erik Gåskjenn argumenterte for at Blomhoff måtte få mildere behandling, skriver Bergens Tidende.

Betanien-styreleder Christian Hysing-Dahl sier til NRK at underslaget er uakseptabelt i seg selv, og at saken blir verre når de ser hva pengene er brukt til.

LES MER: Styreleder: – Det er bare fryktelig leit

ALT OM SAKEN: Betanien-leder underslo minst 15 millioner kroner

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik