NRK Meny
Normal

Tide forbereder store kutt i rutene

Svineinfluensaen kan få store konsekvenser for de som til daglig er avhengig av å bruke buss, ferge eller båt.

MF "Ullensvang"
Foto: Erik Ask (bergenships.com)

Det fryktes at en rekke bedrifter kan oppleve et sykefravær på rundt 40 prosent dersom svineinfluensaen rammer Norge for fullt. Stadig flere bedrifter tar nå kontakt med NHO for å få råd om hvordan de skal takle en situasjon med et så høyt sykefravær.

MS "Tedno" i Bekkjarvik

KAN BLI KUTTET: MF 'Tedno' i Bekkjarvik på Austevoll.

Foto: Harald Sætre

I gang med kriseplan

En av bedriftene som allerede er i gang med å utarbeide kriseplaner, er transportselskapet Tide ASA, som har ansvaret for kollektivtrafikken i store deler av Hordaland, samt deler av Rogaland og Sogn og Fjordane.

- Vi er veldig bekymret for den situasjonen som kan oppstå. Den vil få store konsekvenser for oss, og vi er derfor gått i dialog med fylkeskommunen og Statens Vegvesen for å utarbeide beredskapsplaner med flere forskjellige scenarioer, sier konsernsjef Bjørn Ove Børnes til nrkhordaland.no.

Vil ikke isolere bygder

Kort og brutalt sagt betyr det at Tide, fylket og Vegvesenet må sette opp en liste over hvilke buss-, ferge- og båtruter som kan kuttes kraftig ned, og hvilke som absolutt må opprettholdes.

Tide-buss

STORE KUTT: En rekke busser vil bli stående stille dersom svineinfluensaen rammer.

Foto: NRK

- Vårt forslag er å prioritere viktige samband, hvor for eksempel folk kan bli isolert dersom kollektivtrafikken blir borte. Vi vil også prioritere ruter der det er stor trafikktetthet, slik at vi holder unna trafikken, sier Børnes.

- Vanskelige å erstatte

Årsaken er ifølge konsernsjefen at det ikke er gjort i en fei å få tak i folk som kan erstatte de som blir syke.

- Det er ikke lett å erstatte en kaptein, en styrmann eller en bussjåfør på kort varsel. Alle har de krav til sertifikater, og det gjør det vanskeligere å få tak i kvalifiserte folk, sier Børnes.

NHO: - Viktig å prioritere

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) roser bedrifter som allerede nå lager beredskapsplaner for et verste fall-scenario under svineinfluensa-pandemien.

- Vi vil gjerne at næringslivet skal være så godt forberedt som mulig, og da handler det om å prioritere. Dette kommer, det vet vi. Da nytter det ikke å feie problemstillingen under teppet, sier informasjonssjef Rune Nøstvik i NHO til nrkhordaland.no.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik