Hopp til innhold

Thune: Politiet ventet til sporene var kalde

– Trine Frantzen-saken ville trolig vært oppklart dersom politiet hadde kommet i gang med etterforskningen med en gang. Det hevder privatetterforsker Ola Thune.

Privatetterforsker Ola Thune

ER KRITISK: Privatetterforsker Ola Thune mener politiet ventet for lenge med å starte etterforskning av saken der Trine Frantzen forsvant i 2004.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Trine Frantzen

FORSVANT I 2004: Politiet har aldri klart å finne ut hva som skjedde med Trine Frantzen.

Foto: Scanpix/NRK

Trine Frantzen fra Os forsvant i Bergen i mai 2004. Hun ble sist sett i et leilighetsbygg i Øvsttunveien i Fana. Fra kvinnen forsvant gikk det tre måneder før politiet startet drapsetterforskning. To personer ble siktet, men i 2008 ble saken mot den henlagt etter bevisets stilling.

Familien til Trine Frantzen har hele tiden kritisert politiet, som de mener ikke har tatt saken alvorlig nok fordi hun tilhørte et belastet rusmiljø. De føler seg sikre på at hun er drept.

LES OGSÅ: Tilbake der moren sist ble sett i live: – Vet at mamma er drept

– Viktig å komme hurtig i gang

Privatetterforsker Ola Thune engasjerte seg i saken, og laget også et TV-program om dem som ble vist på TV Norge. Han hevder fortsatt at politiet har gjort en dårlig jobb med saken.

– Bevis forsvinner, opplysninger forsvinner, vitner blir påvirket og glemmer. Man må sette inn nødvendige og kompetente ressurser med en gang i slike saker. Det er det viktigste, sier Thune.

Gunnar Fløystad

UHELDIG: Visepolitimester Gunnar Fløystad beklager at etterforskningen av Trine Frantzen-saken kom seint i gang.

Foto: Eva Cathrine Berget / NRK

Visepolitimester Gunnar Fløystad og hans kollegaer i Hordaland politidistrikt konkluderte alt i 2008 med at de ikke hadde vært raske nok med å etterforske saken.

– Det var uheldig at vi begynte etterforskningen for seint med sikte på at det kunne være et drap som var begått, sier Fløystad i dag.

Thune: Etterforskningen blir tyngre

Konsekvensen når spor blir mer usynlige er at etterforskingen blir tyngre.

– Feil her er veldig vanskelige å hente inn senere, sier Ola Thune.

Monika-saken i Sund gjør at Trine Frantzen-saken igjen er kommet frem i lyset, sammen med flere andre draps- og forsvinningssaker. Hordalandspolitiet har lært av disse sakene, sier visepolitimester Gunnar Fløystad:

– Vi skal ha en mye raskere, tettere og bedre oppfølging i startfasen av saker med savnede for å sikre at der det skal settes i verk etterforskning der blir det satt i verk etterforskning.

– Saken kan fortsatt oppklares

Ola Thune mener Trine Frantzen-saken fortsatt kan bli oppklart:

– Ja absolutt. Jeg både tror og håper at saken blir oppklart.

Også visepolitimester Gunnar Fløystad har fortsatt håp om dette:

– Det er naturlig nok derfor vi undersøker ting som måtte dukke opp i saken og som gjør at vi aldri helt har gitt opp å oppklare den.