NRK Meny
Normal

Testet israelske ubåter i Bergen

Israelske ubåtar er blitt testet i Bergen. RV mener det er helt uakseptabelt.

 

Bergen er brukt som base for uttesting av israelske ubåter.

I 1999 testet et tysk verft ut tre nye ubåter som var solgt til Israel.

Bystyremedlem for RV, Torstein Dahle, mener det er helt uakseptabelt. Han vil ha slutt på at Norge bidrar med teknisk ekspertise til israelske ubåter.

Gode havdyp og norsk ekspertise

Ubåtene var i Bergensområdet for å gjennomføre visse kalibreringstester på et anlegg som er finansiert av Norge, Tyskland og Nederland.

 Det stadfester ubåtoffiser Olav Andreas Dahle ved Forsvaret sitt sjøoperasjonssenter i Stavanger. De siste ti årene har Hegerneset på Askøy vært jevnlig brukt til uttesting av utenlandske ubåter. Blant annet har et tysk verft avtale om å bruke området. I 1999 hadde de tre ubåter bygget for den israelske marienen til uttesting på Askøy. Gode havdyp og norsk ekspertise gjør området ideelt, sier Dahle.

Anlegget driftes i hovedsak av nordmenn. Som en liten nasjon så har vi begrensede midler til å drifte denne stasjonen på egenhånd, så denne avtalen med Tyskland og Nederland er viktig for Norge. 

- Det er sjokkerende

Men bystyremedlem for Rød valgalianse, Torsten Dale, er rystet over at Bergen og Norge blir brukt til klargjøring av nye israelske ubåtar.

- Jeg synes det  er sjokkerende og helt galt. Norge skal på ingen måte bidra til å sette Israel i stand til å føre krig, sier han.

Han vil nå sende brev til de aktuelle statsrådeneog ta det opp med stortingsrepresentanter.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.