NRK Meny
Normal

Tekster teater for døve

Som første teater i landet har Den Nationale Scene investert i egne tekstdisplay som skal hjelpe døve å få med seg det som skjer på scenen.

Hilde-Jannecke Hellestvedt og Ole Klemsdal

Reidar Breistein og Hilde-Jannecke Hellestvedt i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Bergen.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Den Nationale Scene (DNS) i Bergen vil gjøre forestillingene sine mer tilgjengelig for hørselhemmede.

Som teksting på tv

– Jeg gleder meg veldig. Nå skal jeg også endelig få gå på teater, sier Hilde-Jannecke Hellestvedt, nestleder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Bergen.

Ved hjelp av en boks med tekstdisplay skal hun kunne følge med på hva som foregår på scenen. Systemet fungerer slik at hver enkelt gjest får med seg boksen inn i teatersalen.

Den Nationale Scene - teksting for døve

En boks med tekstdisplay skal tekster forestillingen for døve.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

– Dette er et svenskbasert system som fungerer nesten på samme måte som teksting på tv, sier Ole Klemsdal, informasjonssjef ved DNS.

LES OGSÅ: Hjelmeland vil ikke fornye på DNS | Vurderer å droppe DNS | Fan av kirkebranner og dømt for vold - får sin teaterdebut på DNS

Tre forestillinger tekstes

Til sammen er det planlagt at tre produksjoner Mascarade, Familie og Blodig Alvor skal settes opp med teksting på flere av forestillingene. Ikke helt nok, mener Hellestvedt.

– Det er en begynnelse og så må vi bygge videre på det og hente inn erfaringer. Kanskje det til slutt blir et bredere tilbud.