Hopp til innhold

Taxitur med terapeut skal få menn til å snakke om problemer

Menn i Bergen får et helt spesielt helsetilbud.

Mai Thomsen, terapitaxi

UFORMELL SAMTALE: Mottakskonsulent Mai Thomsen tror det kan være lettere for menn å snakke om problemer i uformelle omgivelser i en taxi.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Ved Krisesenteret SAM i Bergen har de grublet mye på hvordan de skal komme i kontakt med menn som opplever vold i nære relasjoner, men som ikke ber om hjelp.

– Vi vet at det er mange som ikke oppsøker hjelp. En uformell samtale med en terapeut i en taxi, kan være en måte å komme i kontakt med dem vi ellers ikke når, sier Lene Eriksen, leder av Krisesenteret SAM Bergen.

Det er krisesenteret som har utviklet det nye konseptet, som er det første av sitt slag i landet.

Frykter mørketall

I Bergen er det foreløpig én taxi som er i bruk som samtalearena. Den ser ut som en helt vanlig taxi.

– Man skal kunne ringe når som helst på døgnet, og bli plukket opp der man er. Så får man en samtale med en terapeut som har kunnskap om det mennene gjerne har opplevd, sier mottakskonsulent Mai Thomsen ved Krisesentereret.

I en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress fra 2014, kom det frem at 16,3 prosent av menn og 14,4 prosent av kvinner rapporterte at de hadde vært utsatt for mindre alvorlig partnervold. Det var imidlertid en langt større andel kvinner som rapporterte om alvorlig partnervold.

Krisesenterleder Eriksen sier de ikke vet nøyaktig hvor mange menn som opplever psykisk og fysisk vold i nære relasjoner, men frykter at det er langt flere enn dem som oppsøker hjelp.

– Vold mot menn i hjemmet er tabubelagt og vi ser at mange kvier seg for å ta kontakt. Dette ønsker vi å gjøre noe med. At bilen ser ut som en taxi vil senke skuldrene til passasjeren, da det gir full anonymitet, sier Eriksen.

 Lene Eriksen, leder av Krisesenteret SAM Bergen.

VIL NÅ FLERE: Lene Eriksen, leder av Krisesenteret SAM Bergen, håper at tilbudet om å snakke med en terapeut i en taxi vil få menn som ellers ikke oppsøker hjelp til å ta kontakt.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Uformell samtale

Thommesen tror en taxi kan være en god arena for vanskelige samtaler.

– Det å sitte og snakke i en bil er ofte mer uformelt enn andre samtaler, man slipper å se på personen man snakker med hele tiden. Det man skal snakke om kommer gjerne lettere når man sitter avslappet og ser ut på verden, forklarer hun.

I første omgang er prosjektet et prøveprosjekt som varer i fire uker. Dersom Krisesenteret får nok henvendelser, vil tilbudet bli forlenget.