NRK Meny
Normal

Tar med den virtuelle virkeligheten til scenen

Hva er egentlig virkelig? Det er det store spørsmålet i en ny oppsetning på Den Nasjonale Scene. Derfor dro skuespillerne for å prøve ut en helt annen virkelighet.

Virtuell virkelighet

SPENNENDE, SKUMMELT OG INTENST: Dette er første gang skuespiller Siren Jørgensen begir seg ut på denne typen reise.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Døde jeg nå?

Skuespiller Siren Jørgensen sitter på en helt vanlig stol, og har et slags par briller på. Men utenom det er det ingenting spesielt ved henne. Men, Jørgensen er på besøk i en annen virkelighet enn oss andre.

På Den Nasjonale Scene (DNS) i Bergen er skuespillerne i gang med øving til en ny forestilling. I stykket "Underlandet" foregår handlingen i et virtuelt grenseland, der Siren Jørgensen spiller rollen som etterforsker.

virtuell virkelighet

INTENST: For skuespiller Siren Jørgensen ble første møte med den virtuelle virkeligheten veldig intenst.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Prøve ut teknikken

Og for å kjenne den virtuelle verdenen på kroppen, har skuespillerne i stykket reist på studietur til spillutviklerne Rain Games og Goontech. Her får de prøvd ut den nyeste teknologien innen virtuell virkelighet.

Peter Meldahl

DETTE ER FØRSTE GANG: Peter Meldahl i Rain Games har aldri før blitt spurt om å holde et seminar som dette.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Dette er første gang vi har fått en slik forespørsel fordi vi driver med virtuell virkelighet, sier Peter Meldahl i Rain Games.

Før Jørgensen tok på seg brillene som gir henne innpass i den nye verdenen, var hun nysgjerrig. Noe sånt har hun aldri prøvd før.

– Jeg antar at dette kommer til å bli veldig spennende, skummelt og intenst, sa hun, før hun gjorde seg klar for å prøve det ut.

skuespillere på seminar

SEMINAR: Skuespillerne i Underlandet er på seminar for å kjenne på hvordan en virtuell virkelighet kan være

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Hva er virkelig?

– Oy, dette blir intenst, sier Jørgensen idet hun får innblikk i den virtuelle virkeligheten. Hun sitter ganske urolig, og løfter ofte armene for å beskytte seg mot noe som ikke vi kan se hjemme i denne virkeligheten.

Av med brillene, og hun er tilbake i denne verdenen.

Jomfruturen i den virtuelle virkeligheten ble noe ubehagelig, innrømmer skuespilleren. Hun ble overrasket over hvor ekstremt sterkt synet er involvert i opplevelsen.

– Og det er nettopp det hovedtematikken i stykket er. Hva er egentlig virkelig. Er det den virtuelle virkeligheten? Går det an å si at det som bare skjer i hodet ditt er like virkelig som det vi kan ta og føle på fysisk i den virkelige virkeligheten?, spør Jørgensen seg.

Underlandet, på DNS

VIRTUELT PÅ SCENEN: Underlandet handler om et sted som tilbyr full frihet, et eventyrland online hvor alle drømmer kan oppfylles – uten konsekvenser. Bare logg inn, velg identitet og utforsk mulighetene.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

"Underlandet" har premiere på Den Nationale Scene den 16 april.

Og da gjenstår det å se om publikum vil takle den virtuelle virkeligheten like godt som skuespillerne.