Hopp til innhold

– Kulturløftet har ført til maktkonsentrasjon i Oslo

Kunst- og kulturledere i vest mener regjeringens storsatsing Kulturløftet kun har vært et løft for kulturlivet i hovedstaden.

Hilde Sandvik

TAPER KULTURKAMPEN: Kulturmagneten Oslo har bare blitt større, mens andre byer taper kulturkampen, mener Hilde Sandvik, kulturredaktør i BT.

Foto: Eirik Brekke

– Jeg mener man er i ferd med å utradere muligheten for reell konkurranse fra andre byer enn Oslo.

Det sa Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, under gårsdagens debatt om regjeringens store kultursatsing «Kulturløftet».

Ti år siden Kulturløftet

Kulturløftet ble lansert i 2004 som det første store samarbeidet mellom de rødgrønne partiene SV, Ap og Sp. Kulturløftet består av 15 konkrete løfter, der det viktigste er et løfte om at én prosent av statsbudsjettet skal brukes på kultur innen 2014.

Mandag kommer en rapport som skal evaluere kultursatsingen de siste ti årene. I forkant av evalueringen var kulturtoppene fra Norges nest største by samlet til debatt i Litteraturhuset i Bergen.

Med Sandvik i spissen kom en rekke kulturtopper med kritikk mot Kulturløftet. De mener løftet kun har skjedd i Oslo, mens viktige kunstinstitusjoner i andre større byer ikke har fått noe særlig utbytte.

– Magneten Oslo har bare blitt større

Byene som kunne ha gitt kunstmiljøet i hovedstaden konkurranse og skapt nasjonalt mangfold, har ikke blitt prioritert i løpet av de ti årene med kulturløftet. Det hevdet kulturredaktøren fra Vestlandets største avis.

– Den magneten som er i Oslo har bare blitt stadig sterkere. Det bygges og bygges på store institusjoner, og det trekker selvfølgelig kraft og talenter.

– Men så har en store byer på utsiden av Oslo, som er i ferd med å miste sine posisjoner, sier Sandvik til NRK.

Debatt om Kulturløftet

DEBATTERTE KULTURLØFTET: I Litteraturhuset i Bergen, fra venstre: Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Olaf Michael Thommessen, stortingsrepresentant fra Høyre, Arnfinn Bjerkestrand fra Norsk Kulturråd, Erlend Høyersten, direktør på Kunstmuseene i Bergen, og Anna Matre fra Minerva.

Foto: Turid Rogne / NRK

Hun mener regjeringen må ta på alvor det hun kaller en uro fra kulturbyer og institusjoner utenfor Oslo.

– De må begynne å lytte til det, i stedet for å avvise det som sutring eller Oslo-klaging, slik en veldig ofte gjør. Dette er langt mer alvorlig, sier redaktøren.

– Alle tenker likt

Hun får støtte fra Erlend Høyersten, direktør ved Kunstmuseene i Bergen. Han mener kulturmangfoldet i Norge har blitt dårligere etter at regjeringen lanserte sitt løfte om et løft for kulturlivet.

– Konsekvensen er at man får et veldig ensrettet kulturliv, der en tenker over samme lest. Man tenker publikum på samme måte og man tenker kvalitet, relevans og aktualitet på samme måte, sier Høyersten.

– Det betyr at det blir et mye smalere spekter enn det kulturlivet faktisk er. Løfter du blikket ut i Europa ser du mye mer mangfold enn hva som er representert i Norge, sier han.

Erlend G. Høyersten

Kulturmangfoldet i Norge har blitt dårligere med regjeringens Kulturløftet, mener Erlend G. Høyersten i Kunstmuseene i Bergen.

Foto: Frank Bremnes/NRK

Høyersten peker på at Nasjonalmuseet har fått langt mer av Kulturløftet enn Kunstmuseene i Bergen.

– De fem siste årene har Nasjonalmuseet hatt en økning på nesten 40 millioner kroner. Vi har i samme periode hatt en økning på under fire millioner kroner, sier han.

Tajik protesterer

Hadia Tajik

UENIG: Kulturminister Hadia Tajik er helt enig med kulturtoppene i Bergen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Kulturminister Hadia Tajik protesterer mot påstandene.

– Dette er ikke riktig. Kulturløftet har ført til en dobling av midlene til kultur, og det har kommet hele landet til gode. Institusjoner over det ganske land er blitt styrket på grunn av kulturløftet som vår regjering har stått for, sier hun til NRK.

Regjeringen oppgir selv at bevilgningene til kultur har økt med fem milliarder kroner etter åtte år med rødgrønn regjering. I statsbudsjettet for 2013 er kulturbudsjettets andel oppe i 0,96 prosent av hele budsjettet.

Mandag 4. mars leveres Kulturutredningen 2014 til regjeringen.

  • Er du enig med kulturtoppene fra vest? Si din mening i kommentarfeltet under!