NRK Meny
Normal

Tam rev på Finse

Reven Oskar er fast innslag på trappen til hotell 1222 Finse.

Rev på Finse

TAM: Oskar ble filmet av NRK-reporter Helge Lyngmoe 12. januar i år på Finse.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

I flere år har tre rever vært å se for skigåere, turister og fastboende på Finse.

- Gjestene våre blir ofte overrasket sent på kvelden av at det sitter en rev på trappen, forteller Ståle Sundfjord som er tømmermann ved hotellet 1222 Finse.

Se videoen av den tamme reven !

De tre revene kommer hver vinter når gradestokken har passert 0.

- Da er det lite mat i fjellet og de trekker til hotellet. Ellers i året ser vi dem aldri. Hvis det er mange gjester på hotellet hender det at vi ikke ser dem på 14 dager, forklarer han.

- Spiser den mennesker?

Den tammeste reven har fått navnet Oskar av de ansatte på hotellet, selv om det er høyst usikkert om det er en hann-rev. Den er blitt et kjært innslag og tursistene ofrer gjerne nistepakken for å få fotografert reven, men ikke alle føler seg like trygge.

- Det var noen fra India som lurte på hva slags dyr dette var, om den var farlig og om det spiser mennesker, forteller Sundfjord.

Gammel kjenning av zoologiprofessor

Den likner ikke helt på en vanlig blårev og Sundfjord og de andre ansatte ved hotellet har lenge lurt på hva slags type rev det er snakk om. Det kan reveentusiast og zoologiprofessor Harald Kryvi ved Universitetet i Bergen oppklare.

- Reven på Finse? Ja, den kjenner jeg godt. Det er en fjellrev av typen blårev, men fjellrever i området har gener fra pelsrev, forklarer Kyrvi.

Kyrvi har hytte i området og har derfor kjent til revene i syv-åtte år nå, og forklarer at de tre revene trolig er i familie med hverandre. På et eller annet tidspunkt har den blandet seg med norsk oppdrettsrev og skiller seg derfor litt ifra andre blårever i utseende.

- Fjellreven er forbløffende tillitsfull og kan gå rett bort til folk. Det er dens store ulykke, sier han.

Utrydningstruet

Fjellreven er en av to reveraser i Norge, men rødreven kan i fremtiden bli alene. For det er få fjellrev igjen og den står i fare for å bli utryddet.

En fjellrev blir sjelden mer enn åtte til ti år gammel. Dermed er det også usikkert hvor lenge Oskar blir å se på Finse.

- Revene er et koselig og nydelig innslag på Finse. Vi håper de klarer seg, men de må jo snart for barn - de begynner jo å bli gamle, sier professoren.

Rev på Finse

SALAMI: Oskar er ikke vanskelig når det er snakk om salami.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås