Her er båten som skal redde liv i Hordaland

Den har en toppfart på 42 knop, 13 knop mer enn dagens redningsskøyte. 28. april er den på plass i Bergen.

RS 163

RASK BÅT: RS 163 under prøvekjøring.

Foto: Redningsselskapet

Skøyten, RS 163, ble sjøsatt ved Swede Ship på den svenske vestkysten i januar. Fra mai settes den inn i operativ tjeneste..

– Skøyten skal betjene hele Hordaland, sier prosjektleder Janna Aarvik Redningsselskapet.

RS163

VED VERFTET I SVERIGE: RS 163, som skal stasjoneres ved Bergen fra mai.

Foto: Tanja Krangnes / Redningsselskapet

Hordaland på ulykkestoppen

Hordaland er fylket med flest drukningsulykker i Norge de siste 20 årene. Siden 1998 har 241 mennesker druknet.

Redningsskøytene i Hordaland har de siste ti årene hjulpet 11 687 mennesker, reddet 21 fra å drukne og berget 77 fartøy fra å synke.

Den nye skøyten, RS 163, får en toppfart, som er 13 knop raskere enn sin forgjenger. Det er viktig når liv skal reddes

– Vi vil komme raskere på plass når det står om sekunder og folk trenger hjelp, sier Torjus Sundsdal, som blir skipper på en nye skøyten.

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er Redningsselskapets hovedsponsor for båten, men fortsatt mangler det flere millioner kroner før finansieringen er i orden.

Den nye redningsskøyten kommer til å redde mange liv, så vi håper at befolkningen i Hordaland vil bidra i dugnaden for å få finansieringen på plass, sier Sundsdal.

Takker Redningsselskapet for livet

Arild Godø

ROSER REDNINGSSELSKAPET: Arild Godø var døden nær på sjøen.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Arild Godø er en av dem som er reddet i løpet av disse årene. Han var nær ved å miste livet under en seiltur da han falt over bord i Gulen i august for tolv år siden:

– En bølge førte til at jeg ble vippet over kanten av båten. Jeg foretok et perfekt baklengs stup. Da jeg kom opp igjen var jeg bak seilbåten som forsvant i det fjerne.

​Helt alene

Det var ingen som så det som skjedde. Ingen ville heller savne Godø før utpå kvelden. Situasjonen var alvorlig.

– Jeg håpet jeg skulle klare å komme meg opp på en holme som jeg så mellom 40 og 50 meter unna. Men strømmen var sterk. Uansett hvor hardt jeg svømte kom jeg ikke nærmere. Etter hvert fikk jeg det kalde vannet inn mot kroppen og da forsvant kreftene raskt.

Arild Godø forteller om hvordan han ble reddet.

SE VIDEO: Her forteller Arild Godø selv om redningsaksjonen. Opptaket er gjort i august 2005.

Holdt på å fryse i hjel

Arild Godø hadde på seg en seildress med innebygget redningsvest. Han ble liggende i sjøen i en time eller to. Han fløt og var egentlig ikke i fare for å drukne. Problemet var sjøvannet med en temperatur på 11 grader. 52-åringen holdt rett og slett på å fryse i hjel.

– Jeg skjønte at jeg ikke kom til å overleve lenge. Jeg falt vekk og våknet igjen flere ganger, og skjønte at jeg var i ferd med å dø. I tankene tok farvel med mine nærmeste, men våknet fortsatt hver gang jeg fikk vann i munnen. Jeg hadde sluttet å fryse. Jeg kjente ingen ting lenger.

Til slutt våknet Godø med følelsen av å bli løftet opp. Det viste seg å være bølgen fra baugen av en stor lastebåt som skubbet han til side. Skipssiden var bare en meter fra han da den passerte og forsvant med kurs nordover.

Reddet av RS «Utvær»

– Så våknet jeg igjen og ser jeg en redningsskøyte komme mot meg. Jeg klarte å løfte en hånd for å vise at jeg var i live. Jeg forsvant igjen, men våknet av at de kavet med å få meg ombord i skøyten.

Neste gang Arild Godø kom til seg selv var han endelig i trygghet. Han fikk beskjed om at de var på vei mot land der en ambulanse ventet.

– Da skjønte jeg at jeg var reddet. Endelig følte jeg meg trygg.

Arild Godø og redningsmennene fra RS Utvær

GODØ SAMMEN MED REDNINGSMENNENE FRA RS UTVÆR I 2005: Fra v. Hilmar Blomkvist, Stian Trovåg, Rune Trovåg, Arild Godø og Einar Nymark.

Foto: RS «Utvær»/Redningsselskapet

Samboerpar varslet

Det var et samboerpar på fisketur, som tilfeldigvis oppdaget Godøs tomme seilbåt og varslet politiet. Fem minutter senere rykket Redningsselskapets sjøredningskorps i Gulen og Solund ut med redningsskøyten RS 130 «Utvær».

Når uhellet først var ute hadde Arild Godø hellet på sin side. Etter å ha vært innom Haukeland universitetssjukehus kom han raskt til seg selv igjen.

Langt fra alle som havner i ulykker på sjøen er like heldige. Nå ser han frem til at Redningsselskapets nye båt kommer på plass ved Bergen:

– Behovet er stort. Vi vet jo at mange liv reddes hvert eneste år.

Det er han selv et levende bevis på!

Hør Arild Godø og Janna Aarvik fra Redningsselskapet gjeste NRK Hordalands morgensending. Intervjuer: Charlotte Haarvik Sanden.

RS Utvær

REDNINGSBÅTEN: RS «Utvær» var bemannet med frivillige medlemmer av sjøredningskorpset da Arild Godø ble berget.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK