NRK Meny
Normal

Her sykler han med hjertet i halsen hver dag

Gjennom hele vinteren sykler Terje til jobben på smale og tungt trafikkerte veier. Hver dag kan han dokumentere farlige situasjoner med kameraet.

Terje van der Meeren har dokumentert hvordan det er å sykle til jobb hver dag på smale veier i distriktet, i øykommunen Austevoll.

SE VIDEO: Terje van der Meeren dokumenterer livet som syklist gjennom vinterhalvåret på Austevoll. Se noen av de skremmende situasjonene her.

– Jeg bare ser langt frem og fokuserer på å holde kursen. Jeg kan ikke tenke på at det er smalt, og må bare fortsette å sykle, sier Terje van der Meeren.

Han sykler hver dag på en av de farligste veiene i Austevoll kommune. Fylkesvei 546 er kjent for sine høye støpekanter, stupbratte fjellvegger og smale parti – og de mange tunge lastebilene som kjører der.

Van der Meeren opplever så godt som hver dag farlige situasjoner – og filmer alt som skjer med et kamera montert på sykkelstyret.

  • Se noen av situasjonene fra det siste halvåret i videovinduet øverst!

– Vil vise hverdagen

Terje van der Meeren

ENGASJERT SYKLIST: – Jeg sykler for å være miljøbevisst, og filmer det for å få politikerne til å våkne, sier Terje van der Meeren.

Foto: Privat

– Jeg sykler for å vise hvordan sykkelhverdagen er for en syklist på slike veier, og for at politikerne skal få øynene opp for dette, sier van der Meeren til NRK.

Strekningen han dokumenterer ligger mellom Eidsbøen og Haukanes, der van der Meeren jobber som forsker på Havforskningsinstituttet sin stasjon på Austevoll.

Veien til jobb er rundt tre kilometer, en strekning han sykler halve året gjennom.

– Jeg sykler fordi jeg mener vi må ta vare på miljøet. I min alder er det også viktig å holde kroppen ved like. Jeg sykler bare om vinteren, og på sommeren ror jeg til jobb, sier den miljøbevisste havforskeren.

Den relativt korte sykkelturen er likevel nok til at han hver dag opplever en drøss med farlige situasjoner. Lastebiler som stryker forbi i høye hastigheter, farlige forbikjøringer og bilister som kjærer svært fort på farlige steder er dagligdags.

Sykkeldagboken legger han ut på sin egen Youtube-kanal.

Terje van der Meeren filmet denne farlige forbikjøringen på Austevoll på fylkesvei 564.

SE VIDEO: Farlig forbikjøring med personbil i vår.

– Kjører forbi uten sikt

Et av de verste stedene er lang bakke, som etterfølges av en brå sving.

– Der hender det at mange bilister kjører forbi, uten å ha noen særlig sikt over hva som venter i enden av bakken. De bare peiser på, sier van der Meeren.

– Det største problemet er at veien er veldig smal. Flere steder er veibredden under fire meter.

Fylkesveien er hovedvei gjennom øykommunen, fra fergeleiet mot Bergen (Krokeide-Hufthamar) i nord, til et annet fergeleie mot Stord (Husavik-Sandvikvåg) i sør. Bilister som skal rekke en ferge er med andre ord ikke et uvanlig møte på veien.

– Det aller skumleste er de store kjøretøyene, gjerne store biler med fiskelast som skal sørover på øya og nå en ferge. Mange tar hensyn, men jeg har også opplevd at de ikke tar noe hensyn. Da er det ikke mye plass igjen til en kar på sykkel.

I de verste tilfellene er det bare centimeter fra sykkelen til bilene som kommer susende forbi.

– Jeg rekker ikke å tenke ikke på at det er skummelt. Jeg må bare holde blikket fremover, sier van der Meeren.

Terje van der Meeren filmet denne farlige situasjonen på fv. 564 på Austevoll.

SE VIDEO: Skummel situasjon med lastebil i vår.

Håper politikerne ser på

Jeg føler selv at dette ikke er en trygg vei.

Ordfører Renate Møgster Klepsvik (Frp)

Han mener veistandarden på kommunens viktigste vei er under all kritikk.

– Veien er altfor smal. Dette er en skolevei for mange skolebarn, men mange tør ikke la barna gå her og kjører de heller forbi.

– Jeg har også opplevd at bussjåfører stopper og tar opp gående for at de skal slippe å gå disse kilometerne.

Han har filmet hver sykkeltur i lang tid – og vil fortsette med det til noe blir gjort med veien.

– En ting er sikkert, om jeg ikke gjør noe, blir det i hvert fall ikke satt på agendaen, sier van der Meeren.

Kommunen: – Ingen trygg vei

Ordfører Renate Møgster Klepsvik (Frp) kjenner godt til veistrekningen – og sykkelvideoene til van der Meeren. Hun sier kommunen ønsker seg ny vei, og er enig i at den er langt fra trygg.

– Det er en av to strekninger i kommunen som vi har høyest oppe på vår prioriteringsliste. Jeg føler selv at dette ikke er en trygg vei, sier hun.

Men som fylkesvei må den kjempe mot mange andre veistrekninger i hele Hordaland, og konkurransen om veimidler er stor på Vestlandet.

– Nå har vi hørt at fylkeskommunen får litt ekstra penger tilbakeført i 2014 til vei. Dette er penger vi kanskje kan kjempe om, sier Klepsvik.

Ber om nye møter om veien

Hun sier kommunen har hatt mye kontakt med lokalbefolkningen langs strekningen. Møgster sier hun vil be om nye møter med fylkeskommunen for å finne ut hvilken status veien har på fylkesnivå.

– De som bor her har min fulle støtte.

Ordføreren ser selv mye feil med veien.

– Veien har fått nye støpekanter, uten at det nødvendigvis er blitt bedre av det. Nå ødelegger de delvis for sikten. Veien er smal og uoversiktlig og må bli bredere. Men i tillegg er trolig også fundamentet utbedres, da vi frykter det er dårlig, og vi har ikke noen ferdig løsning på alt dette, sier Møgster.

Inntil videre kan Terje van der Meeren ikke gjøre noe annet enn å fortsette å dokumentere livet som syklist på den farlige veien.

– Det verste er tanken på at veistandarden ikke vil bli bedre i overskuelig fremtid. Veien er bygget for helt andre kjøretøy i en helt annen tid, og ikke de store bilene som kjører der i dag.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås