NRK Meny
Normal

Sykehuset ville ikke profilere proffboksing

Haukeland sykehus reagerer på uttalelsene fra Cecilia Brækhus' manager. – En alvorlig insinuasjon om at vi ikke følger loven, sier kommunikasjonsdirektøren.

Cecilia Brækhus

BESØKTE KREFTAVDELINGEN: Cecilia Brækhus takket ja til å besøke pasienter på kreftavdelingen ved Haukeland sykehus. Hadde ledelsen vært informert på forhånd, er det ikke sikkert invitasjonen ville blitt sendt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Lørdag fortalte NRK at Haukeland sykehus i Bergen trakk tilbake medieinvitasjonen i frykt for kontroverser da Cecilia Brækhus skulle besøke kreftavdelingen.

Bakgrunnen var at forbudet mot proffboksing hadde blitt opphevet få dager i forveien, noe overlege Eirik Vikane ved sykehuset hadde gått hardt ut mot.

Rune Brynhildsen

UT MOT HAUKELAND SYKEHUS: Rune Brynhildsen, Cecilia Brækhus' kommersielle manager.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Jeg har veldig stor respekt for de helsefaglige innvendingene som har kommet, men nå er proffboksingsforbudet opphevet i Stortinget. At noen likevel vil stanse et besøk som er til stor glede for en gruppe pasienter som har det vanskelig, minner om en ideologisk fundamentalisme som jeg ikke har spesielt mye til overs for. Det virker som om Vikane setter hensynet til seg selv over hensynet til pasientene, sa Brækhus' kommersielle manager Rune Brynhildsen til NRK lørdag.

Han fulgte opp:

– Spørsmålet er jo hva som blir det neste. Hvis Brækhus eller Tim-Robin Lihaug skulle ha behov for behandling i julen, vil de da nekte dem det også?

– En alvorlig insinuasjon

Haukeland sykehus reagerer sterkt på utsagnet.

– Dette er en alvorlig insinuasjon om at Haukeland ikke vil følge lover og regler. Det kan ikke så uimotsagt. Haukeland universitetssjukehus behandler alle pasienter som har behov for hjelp, uansett bakgrunnen for skaden eller sykdommen. Punktum, skriver kommunikasjonsdirektør Mona Høgli skriver i en e-post til NRK.

Mona Høgli

UT MOT BRYNHILDSEN: Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør ved Haukeland sykehus.

Foto: NRK

Kommunikasjonsdirektøren forklarer at klusset rundt invitasjonene skyldes brudd på interne retningslinjer, ved at invitasjonen ikke ble sendt via kommunikasjonsavdelingen.

– At ulike typer organisasjoner eller personer ønsker å bidra til å gjøre hverdagen for våre pasienter litt bedre, er selvsagt flott. At Cecilia Brækhus er blant dem som ønsker å bidra, er også flott. Det springende punktet her, er om sykehuset skal bidra til profilering av de besøkende gjennom medieomtale, skriver Høgli.

Omdiskutert helsetema

Ifølge Høgli var det kreftavdelingen for voksne, og ikke for barn, Brækhus ble invitert til. Da invitasjonen av Brækhus ble kjent, stilte overlege Eirik Vikane spørsmål ved om det var en del en del av Helse Bergen sin policy å legitimere proffboksing.

Høgli sier sykehuset er forsiktige med å «sette sitt stempel på» personer og produkter.

Våre fagfolk har en rett og plikt til å bidra med sin fagkunnskap.

Mona Høgli, kommunikasjonssjef ved Haukeland sykehus

– Når sykehuset har arrangementer eller på andre måter er med på å profilere organisasjoner, personer eller produkter, vil det oppfattes som om sykehuset «går god for» det vi er med på å profilere. At sykehuset ønsker å være tilbakeholdne med å delta i den offentlige profileringen av et såpass omdiskutert helsetema som proffboksing, er kanskje ikke så rart, mener hun.

Høgli forsvarer overlege Vikanes utspill om proffboksing.

– Sykehuset har ikke noen oppfatning av de politiske prosessene eller avgjørelsen om å tillate proffboksing. Våre fagfolk har derimot en rett og plikt til å bidra med sin fagkunnskap, for å gjøre bildet av de temaene som er oppe til diskusjon, så nyansert som mulig, skriver Høgli.

BAKGRUNN: Media ble stengt ute da Brækhus besøkte kreftsyke barn

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik