NRK Meny
Normal

Sykehuset nektet å gi medisinen Janne skaffet selv

Bygden skaffet penger til Janne Cirotzkis kreftmedisin. Da hun hadde kjøpt den, ble hun nektet behandling på sykehuset hun hadde vært på i seks år.

Janne Cirotzkis skaffet den dyre kreftmedisinen sin selv. Men da hun hadde skaffet den, ville ikke sykehuset i Bergen bruke den.

SE VIDEO: Etter seks år kamp mot kreften døde Janne Cirotzki. Den livsforlengende medisinen ville ikke Helse-Norge gi henne.

– Vi trodde jo det ikke ville være noe problem å få satt medisinen, i de trygge omgivelsene og i det miljøet vi hadde vært i på Haukeland sykehus i alle år, sier Leif Inge Fossen.

Han var samboeren til Janne Cirotzki, som NRK har fortalt om de siste dagene. Janne døde i februar av brystkreft, etter seks år med behandling på Haukeland.

Selv om hun skaffet medisin som kunne holde henne i live litt lenger, ville ikke det offentlige helsevesenet stå for behandlingen.

Leif Inge Fossen

- DU ER VELDIG ALENE: Samboeren til Janne, Leif Inge Fossen, forteller at det var tøft å bytte sykehus etter seks år med behandling på Haukeland.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Du vet at hvis ikke du får det middelet, så dør du faktisk. Da gjør du hva det måtte være for å få lov til å leve litt til, sier Fossen.

Bygden samlet inn

Janne endte i stedet opp med å reise fra Vestlandet til Aleris sykehus i Oslo, for å få behandling med kreftmedisinen hun skaffet takket være hjembygden

I høst ble det startet en innsamlingsaksjon for Janne, etter oppslag i Sogn Avis. 1,2 millioner kroner ble samlet inn på rekordtid.

Men da behandlingen skulle starte, sa altså Helse Vest nei. Den alvorlig syke kreftpasienten måtte i stedet bytte lege og sykehus.

Når medisinen ikke tilbys i det offentlige, så tilbys den ikke i det offentlige.

Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen

– Det eneste vi ba om var en vanlig behandling, sier Jannes samboer.

Helse Vest har samme retningslinjer for alle som kjøper medisinen privat. Helsedirektoratet kunne i dag ikke svare på om det finnes nasjonale retningslinjer.

Janne Cirotzki

I OSLO: Her er Janne på Aleris-sykehuset i Oslo. Hun reiste her for to behandlinger, før hun døde.

Foto: Privat

– Prinsipielt feil å behandle

Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen, forsvarer ordningen.

– Når medisinen ikke tilbys i det offentlige, så tilbys den ikke i det offentlige, også administrasjonsmessig. Det er den institusjonen som tilbyr seg å gi medisinen, som må ta på seg ansvaret med å gjennomføre det.

Stener Kvinnsland

FORSVARER: Det ville vært forskjellsbehandling om det offentlige gav behandling til dem som kunne kjøpe medisinen selv, mener Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen.

Foto: Ketil Jordan / NRK

For pasienter betyr det at penger til medisin, må gå til privat behandling.

– Jeg kan forstå at det virker byråkratisk og veldig vondt for pasienten. På den andre siden er det ikke greit for meg å kunne forsvare at det en pasient får behandling, mens en annen som det feiler det samme ikke får behandling. Det er det grunnleggende prinsipielle med dette, sier Kvinnsland.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.